Ιταλία: ΜΚΟ εναντίον της Τζόρτζια Μελόνι για το προσφυγικό

Στον απόηχο της συνόδου κορυφής συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις οργανώσεις αρωγής και τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, που ακολουθεί αυστηρή γραμμή στο προσφυγικό

H αντιπαράθεση συνεχίζεται. Το πλοίο Geo Barents των “Γιατρών χωρίς Σύνορα” έσωσε 48 μετανάστες και πρόσφυγες στην κεντρική Μεσόγειο. Όλοι επέβαιναν σε ξύλινο πλοιάριο, το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί λόγω θαλασσοταραχής και, όπως έγινε γνωστό, στους διασωθέντες υπάρχουν και εννέα ανήλικα παιδιά.

Όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης, το πλήρωμα του πλοίου ειδοποίησε αμέσως τις ιταλικές αρχές, οι οποίες υπέδειξαν, ως κατάλληλο και ασφαλές λιμάνι, εκείνο της Ανκόνας. “Πρόκειται όμως για μία πόλη η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Μέχρι να φτάσει το πλοίο Geo Barents, θα πρέπει να συνεχίσει το ταξίδι του για άλλες πέντε ημέρες”, τονίζουν οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα”.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να αποθαρρύνει της Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις, ώστε να περιορίσουν ή και να διακόψουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Και η ακτοφυλακή στο έργο της διάσωσης

Μέσα σε μια εβδομάδα, παράλληλα, η ιταλική ακτοφυλακή και τα πλοιάρια της οικονομικής αστυνομίας έσωσαν πάνω από 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες που κινδύνευαν να χάσουν την ζωή τους, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Μάλτας. Κάτι που δείχνει ότι, παρά την προσπάθεια περιορισμού της δράσης των ΜΚΟ, οι αναχωρήσεις των “απελπισμένων της θάλασσας” από την Τυνησία και την Λιβύη, δεν έχουν μειωθεί.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επιμένει ότι οι διασώσεις είναι αρμοδιότητα των κρατικών αρχών. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απαντούν ότι οι νέοι κανονισμοί, που περιορίζουν την δράση τους, πρέπει να καταργηθούν. Επιπλέον διαψεύδουν ότι οι ίδιοι ευνοούν την παράνομη μετανάστευση.

Πληθαίνουν οι νέες αφίξεις

Τα στοιχεία της Frontex επιβεβαιώνουν ότι παρά τα νέα, αυστηρά μέτρα, τον τελευταίο μήνα οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία δια της θαλάσσιας οδού αυξήθηκαν κατά 49%. Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην Σικελία, στην Καλαβρία πολλές άλλες περιοχές της χώρας, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα “είναι τουλάχιστον εκατό” οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχασαν την ζωή τους, στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ιταλία από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr