Ιταλία: Μειώνει άμεσα την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο

Περισσότερο φυσικό αέριο από την Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό σχεδιάζει να αγοράσει η Ιταλία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να μειώσει την εξάρτηση της από τις ενεργειακές ροές από την Ρωσία.

Όπως εξηγεί σε δημοσίευμα του το Reuters, o Ιταλός υπουργός ταξίδεψε για το σκοπό αυτό στη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα μέσα στο Σαββατοκύριακο μαζί με τον επικεφαλής ιταλικού ενεργειακού ομίλου Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο άντρες είχαν επισκεφτεί επίσης την Αλγερία και το Κατάρ.

Σε δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση Rai, ο κ. Ντι Μάιο σχολίασε πως και οι τέσσερις χώρες, ήτοι η Αλγερία, το Κατάρ, το Κονγκό και η Αγκόλα, έχουν δείξει διάθεση να αυξήσουν τη διάθεση φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Έτσι, εκτίμησε πως «σε δύο μήνες θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε κατά το ήμισυ την εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο και τον (επόμενο) χειμώνα θα είμαστε σε θέση να τα πάμε ακόμα καλύτερα. Δεν θα εξαρτόμαστε πλέον από τη Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η Ιταλία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία. Για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών εισάγει πάνω από το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει και από την ποσότητα αυτή περίπου το 40% προέρχεται από τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν από τις χώρες της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανία, που ήταν αρνητική μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού ενεργειακού κλάδου.