Ιταλία: Καθηγήτρια είχε να εμφανιστεί στο σχολείο 20 χρόνια

Το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας απέλυσε πρόσφατα καθηγήτρια η οποία απουσίαζε από την υπηρεσία της 20 περίπου χρόνια από τα 24 που ασκούσε το επάγγελμα.  Η 51χρονη Cinzia Paolina De Lio, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση στην ιστορία και τη φιλοσοφία απολύθηκε για πρώτη φορά το 2017, αφού σε επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι ήταν «απροετοίμαστη» και «απρόσεκτη» στην τάξη. Παρόλο που άσκησε έφεση και επέστρεψε την επόμενη χρονιά, συνέχισε εμφανίζοντας διάφορες δικαιολογίες για να λείπει από την εργασία της.

Το  Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η αρχική της απόλυση ήταν δικαιολογημένη, ειδικά από τη στιγμή που απουσίαζε από την τάξη για το μεγαλύτερο μέρος των δυόμισι δεκαετιών της ως καθηγήτρια σχολείου.

Μάλιστα, το ιταλικό υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι η Cinzia Paolina De Lio απουσίαζε εντελώς από τον χώρο εργασίας της κατά την πρώτη δεκαετία της καθηγητικής της θητείας και δικαιολόγησε τη συνεχή απουσία της τα επόμενα 14 χρόνια με διάφορα έγγραφα, από άδειες μητρότητας και θηλασμού μέχρι άδειες για την παροχή βοήθειας σε ανάπηρα μέλη της οικογένειας. Συνολικά, κατέθεσε πάνω από 100 αιτήσεις για δικαιολογημένη απουσία, οι οποίες αποτελούνταν από πιστοποιητικά αναρρωτικής άδειας, γονικής άδειας, παροχή βοήθειας σε οικογενειακά μέλη με αναπηρίες, συμμετοχή σε μαθήματα κατάρτισης καθώς και άδειες μητρότητας και για προσωπικούς λόγους.

Το 2015, κατά τη διάρκεια μιας από τις λίγες περιόδους που η καθηγήτρια ιστορίας και φιλοσοφίας παρακολούθησε μαθήματα στην Chioggia, κοντά στη Βενετία, οι φοιτητές παραπονέθηκαν για την έλλειψη προετοιμασίας της, καθώς και για τον «τυχαίο και αυτοσχέδιο» τρόπο βαθμολογίας της. Ορισμένοι από τους γονείς παραπονέθηκαν επίσης ότι ήταν απρόσεκτη, προτιμώντας να περνάει τον χρόνο της στο τηλέφωνό της, και ορισμένοι από τους μαθητές σταμάτησαν να παρακολουθούν τα μαθήματά της.