Ιταλία: Επίδομα για ψυχολογική θεραπεία λόγω πανδημίας κορωνοϊού

Ένα επίδομα για ψυχολογική θεραπεία θα μπορούσε να προστεθεί μεταξύ των προτάσεων στο «διάταγμα Milleproroghe» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ψυχικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντζα στο Rai3 τη Δευτέρα.

Το επίδομα θα αποτελεί οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 500 ευρώ για το 2022, προς τον οποιονδήποτε -ανεξαρτήτως ηλικίας- υποφέρει από δυσφορία ψυχικής υγείας, η οποία μπορεί (ή και όχι) να έχει προκληθεί από την πανδημία, τις μακρές περιόδους εγκλεισμού ή τις αγχωτικές καταστάσεις λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και των διαδικτυακών μαθημάτων.

Η συνολική επένδυση για το μέτρο θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά ήδη άλλους πόρους.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Corriere della Sera, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε δύο διαφορετικές δόσεις: η πρώτη, θα διοχετευθεί στην ενίσχυση του δημόσιου δικτύου ψυχιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών υγείας και των κλινικών.

Το άλλο μισό θα διατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση παρουσιάζοντας την οικονομική τους κατάσταση, έτσι ώστε το μέτρο να χορηγηθεί σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά το επίδομα θα διανέμεται πιθανότατα ως κουπόνι μέσω των γενικών γιατρών.

Ωστόσο, ο Σπεράντζα δήλωσε επίσης ότι «αυτό το μπόνους δεν λύνει τα πάντα, πρέπει να ενισχύσουμε τη δημόσια υπηρεσία υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους πόρους για εδαφική και ψυχολογική βοήθεια με συστημικές δράσεις. Το επίδομα είναι ένα πρώτο σήμα και η δέσμευσή μου είναι εκεί».

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την κοινή γνώμη σχετικά με την έλλειψη ενός τέτοιου μέτρου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.

Το διάταγμα Milleproroghe είναι ένα διάταγμα-νόμος που η κυβέρνηση εκδίδει συνήθως μία φορά το χρόνο.

Όπως εξηγεί το Ίδρυμα Openpolis, ο νόμος αυτός προβλέπει την παράταση διατάξεων ή την αναβολή προθεσμιών οι οποίες, εάν δεν τηρηθούν, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα.

Η λειτουργία του διατάγματος είναι να αντιμετωπίσει με μια ενιαία πράξη μια σειρά προθεσμιών που διαφορετικά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, το διάταγμα για το 2021 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση του παγώματος των εξώσεων, την αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για επιδόματα ανεργίας και την παράταση ορισμένων προθεσμιών για τις φορολογικές υποχρεώσεις.