Ιταλία: Εικόνες «βιβλικής καταστροφής» – 9 νεκροί από τις πλημμύρες (φωτό)

Εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη βόρεια περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλλο Μουσουμέτσι, δήλωσε ότι ορισμένες περιοχές δέχθηκαν τη μισή μέση ετήσια βροχόπτωση σε μόλις 36 ώρες, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να σπάσουν τις όχθες τους, στέλνοντας το νερό καταιγιστικά μέσα στις πόλεις και βυθίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Το κυριακάτικο Γκραν Πρι της Formula 1 στην Ίμολα, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πολλές από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ματαιώθηκε σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η σύγκλιση των οπαδών των αγώνων αυτοκινήτου στην πλημμυρισμένη περιοχή.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστροφικά γεγονότα που μάλλον δεν έχουν ξαναγίνει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι. «Εξαιρετικές ποσότητες βροχής έχουν πέσει σε έδαφος που δεν είναι πλέον ικανό να τις απορροφήσει», τόνισε.

Η παράκτια πόλη της Αδριατικής, η Ραβέννα, διάσημη για τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της, επλήγη σοβαρά. Ο εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι περίπου 14.000 άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι πλημμύρες είχαν πλήξει 37 πόλεις και κοινότητες και ότι είχαν καταγραφεί περίπου 120 κατολισθήσεις.

Τουλάχιστον μία γέφυρα, κοντά στην πόλη Μπολόνια, κατέρρευσε, ορισμένοι δρόμοι υπονομεύτηκαν από τα νερά και πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια ανεστάλησαν.

Εννέα άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από διάφορες τοποθεσίες, δήλωσε ο Μπονατσίνι. Η Irene Priolo, αντιπρόεδρος της περιφέρειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και οι βροχές υποχωρούν, η στάθμη των ποταμών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μουσουμέτσι δήλωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να βρει 20 εκατομμύρια ευρώ, για την πληγείσα περιοχή όταν συνεδριάσει στις 23 Μαΐου, για να εξετάσει μέτρα ανακούφισης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πληρωμές φόρων και υποθηκών θα ανασταλούν για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι δήλωσε σήμερα (18/5), ότι οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων τριών ημέρων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Την περασμένη νύχτα, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, πλημμύρισε και η ευρύτερη περιοχή της Ραβένα.

Πιο συγκεκριμένα, στις πόλεις Λούγκο και Τσέρβια η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο και η ηλεκτροδότηση, όπως και οι τηλεφωνικές συνδέσεις, έχουν διακοπεί.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές απ’ όλη την χώρα. Η Ιταλική Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιήσει σχεδόν 800 άνδρες, με 250 οχήματα.

Παράλληλα, στις πλημμυρισμένες περιοχές επιχειρούν μέλη της Πολιτικής Προστασίας, του ιταλικού στρατού, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας, αλλά και της ακτοφυλακής, με χρήση ελικοπτέρων.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, μιλώντας στην ραδιοφωνία της Rai, υπογράμμισε ότι «στις 23 του μηνός, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι θα κηρύξει σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια και θα εγκριθούν νέα, συγκεκριμένα μέτρα, όπως το πάγωμα της πληρωμής φόρων και δανείων για τους κατοίκους».

Στο μεταξύ, έπειτα από τη χθεσινή διακοπή της κυκλοφορίας, ξανάρχισαν να ανοίγουν δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι. Εξαιτίας νέας κατολίσθησης όμως, στον αυτοκινητόδρομο A1 (o οποίος συνδέει το Μιλάνο με την Νάπολη) την ώρα αυτή η ουρά των αυτοκινήτων ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα.