Ισραήλ: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συνασπισμού του Ν. Μπένετ – Τέλος εποχής για Νετανιάχου

Ισραήλ

Μετά από 12 χρόνια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται εκτός του πρωθυπουργικού θώκου. Η Κνεσσέτ, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της  στην κυβέρνηση συνασπισμού. 

Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ισραήλ και διαδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απομακρύνεται από την εξουσία.  Επιπλέον, οι Ισραηλινοί βουλευτές εξέλεξαν  τον κεντρώο Μίκι Λεβί πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής Λεβί, 69 ετών, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους (από τις 120 στο κοινοβούλιο). Αντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν 8 κόμματα που ανήκουν σε ένα φάσμα πολύ διαφορετικό μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, δύο αριστέρα κόμματα, δύο κεντρώα, τρία δεξιά αλλά και ένα αραβικό.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού.  Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ίδιος θα παραμείνει στην πολιτική, προαναγγέλοντας ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση.

Ήδη, έχει κατηγορήσει τον αντικαταστάτη του, ο Ναφτάλι Μπένετ, ότι  διέπραξε «τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία της χώρας» και ίδρυσε μια «επικίνδυνη» κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Likud, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι η μετάβαση θα γίνει με ειρηνικό τρόπο.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή της συνεδριάσης δεν έλειψε η ένταση στην Κνεσέτ με εκπροσώπους του κόμματος του Νετανιάχου αλλά και των Ορθοδόξων κομμάτων και των ακροδεξιών να αντιδρούν έντονα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ναφταλί Μπένετ.

Ο ίδιος πάντως, ευχαρίστησε τον  Νετανιάχου για τα χρόνια που ήταν στην εξουσία και εμφανίστηκε ενοτικός, λέγοντας ότι θα φέρει κοντά του ακόμη και όσους διαφωνούν μαζί του.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ για να γιορτάσουν την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία επί 12 χρόνια.

Ένα περιχαρές πλήθος γέμισε την πλατεία Ράμπιν, στο κέντρο του Τελ-Αβίβ, για να γιορτάσει την αλλαγή της κυβέρνησης


Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί “στενά” με τη νέα κυβέρνηση.

“Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω.

Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας”, δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της Ουλρίκε Ντέμερ στο Twitter.