Ισραήλ: Ξεκινάει η άντληση αερίου από το Karish εν μέσω απειλών της Χεζμπολάχ

«Εάν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να επιτεθεί στην πλατφόρμα, το Ισραήλ θα αμυνθεί με αποφασιστικότητα»

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ αύξησε το επίπεδο συναγερμού «για τον φόβο της πιθανότητας αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα τις επόμενες ημέρες, με φόντο την έναρξη σήμερα της πειραματικής άντλησης φυσικού αερίου στον αγωγό που συνδέει την πλατφόρμα Karish και την ισραηλινή ακτή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Haaretz στο Ισραήλ, όσο δεν υπάρχει σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Παλαιστίνης, «η κρίση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και υπάρχει ένας υπαρκτός φόβος μιας κλιμάκωσης».

Και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ισραηλινό ίδρυμα ασφαλείας «εξουσιοδότησε την εταιρεία εξερεύνησης φυσικού αερίου (Energean) να ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας επιθεώρησης στο κοίτασμα Karish στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη της εξόρυξης φυσικού αερίου».

Η εφημερίδα επικαλείται μια πολιτική πηγή που είπε ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο στο έδαφος για κάθε σενάριο στο οποίο η Χεζμπολάχ επιδιώκει να προσπαθήσει να στοχεύσει την πλατφόρμα».

Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είπε: «Εάν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να επιτεθεί στην πλατφόρμα, το Ισραήλ θα αμυνθεί με αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Ισραήλ θα είναι κοντά σε μια «καλή συμφωνία με τον Λίβανο», υποστηρίζοντας ότι «η συμφωνία προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα και μειώνει την επιρροή του Ιράν στον Λίβανο».

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμμετέχει ενεργά στη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Την Πέμπτη, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Γιαΐερ Λαπίντ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, να λάβουν αποφάσεις χωρίς πρόσθετη συνεδρίαση σε περίπτωση κλιμάκωσης στο βορρά.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τους κατοίκους του βορρά να βγουν στους δρόμους και να αναζητήσουν προστασία, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία με τον Λίβανο είναι ο μόνος σωτήρας για τους κατοίκους του βορρά και είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και καταστροφής».