Ισραήλ και Κύπρος συμφώνησαν για το πλαίσιο επίλυσης της θαλάσσιας διαφοράς του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη

Το Ισραήλ και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτείνονται στα θαλάσσια σύνορά τους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στις 9 Μαρτίου, κάνοντας έτσι ένα  βασικό βήμα προς την επίλυση ενός αδιεξόδου εννέα ετών, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου της Αφροδίτης στα κυπριακά ύδατα έχει ανασταλεί επειδή ένα μικρό μέρος της εκτείνεται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ Το κυπριακό πεδίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011.

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πιλήδης είπε ότι αυτή και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος και οι οδηγίες θα μεταβιβαστούν στις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο.

«Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε κοινή επιστολή που προετοιμάζεται. Είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι που είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο μετά από εννέα χρόνια συζήτησης », δήλωσε η Πιλήδη σε δημοσιογράφους, την ώρα που  ο Στάινιτς,  ήταν στην Κύπρο για να υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας για ένα άλλο έργο.

Ο Στάινιτς είπε ότι υπήρχε μια «δίκαιη ευκαιρία» για ένα ενδεχόμενο ψήφισμα και συνέχισε “Τίποτα δεν είναι βέβαιο, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μας οδηγήσει σε μια λύση αυτού του μικρού αλλά σημαντικού εμποδίου στις υπέροχες σχέσεις και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την ενέργεια και σε πολλά άλλα θέματα”

Η Κύπρος υπέγραψε το 2019 25ετή παραχώρηση με τη Noble Energy, τη Shell και τη Delek Drilling για εκμετάλλευση του πεδίου της Αφροδίτης.

Το Ισραήλ είπε  ότι απαιτείται συμφωνία πριν ξεκινήσει η δουλειά, επειδή μέρος της Αφροδίτης επικαλύπτονταν στην ισραηλινή πλευρά.

Το πεδίο της Αφροδίτης περιέχει περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος που θα διασχίσει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.