Ισραήλ: Ανησυχία για την κινεζική βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας

ένοπλες δυνάμεις της Συρίας

Πολλές ισραηλινές πηγές μίλησαν για ισραηλινή ανησυχία για τις κινεζικές προσπάθειες να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τεχνολογίες του συριακού Στρατού, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε μια συμφωνία στη Δαμασκό που περιλαμβάνει την παραλαβή από τον στρατό του Άσαντ, επικοινωνιακού εξοπλισμού από την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό στις 20 Ιουλίου, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Συρία, Φενγκ Μπιάο, υπέγραψε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση δηλώνοντας ότι

«η Κίνα θα πουλήσει προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας στο Υπουργείο Επικοινωνιών της Συρίας προκειμένου να βελτιώσει την υποδομή του τοπικού δικτύου, μέσω δύο εταιρειών – αυτό ανακοινώθηκε από τα συριακά ΜΜΕ.

Επίσης, ο ιστότοπος του περιοδικού Defense που ειδικεύεται στην ανάλυση στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων, ανέφερε την Πέμπτη, σε ρεπορτάζ ότι «η πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής βοήθειας στη συριακή κυβέρνηση σήμανε συναγερμό στους ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία της Κίνας στη Συρία δεν προκαλεί από μόνη της μεγάλη ανησυχία για το Ισραήλ, αλλά οι οικονομικές ή στρατιωτικές βελτιώσεις που μπορεί να κάνει η Κίνα στον συριακό Στρατό προκαλούν ανησυχία».

Ο ιστότοπος επικαλείται πηγή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι Κινέζοι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τους τελευταίους μήνες ορισμένες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού Στρατού που επλήγησαν από τον πόλεμο» και ότι

«ο ακριβής τύπος των συστημάτων επικοινωνίας που θα στείλει η Κίνα στην κυβέρνηση του καθεστώτος δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά αναμένεται ότι αυτός θα είναι ο τύπος που θα καλύψει τα σημερινά κενά στο στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνίας».

Οι πηγές φοβούνται ότι «αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κινεζικής βοήθειας στις προσπάθειες του καθεστώτος να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις του».