Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης

«Έχουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά εναντίον του λαού, που μειώνει τις ποινές φυλάκισης για εγκλήματα, που αφοπλίζει την αστυνομία»

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πολλές ισπανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μαδρίτης, μετά από κάλεσμα του ακροδεξιού κόμματος Vox, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez, μια κυβέρνηση «προδοσίας, ανασφάλειας και ερείπιο», σύμφωνα με τους διαδηλωτές, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Colon στο κέντρο της Μαδρίτης. «Έχουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά εναντίον του λαού, που μειώνει τις ποινές φυλάκισης για εγκλήματα, που αφοπλίζει την αστυνομία», είπε ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ στην ομιλία του στη διαμαρτυρία. Ο τελευταίος αναφέρθηκε έτσι στη σχεδιαζόμενη αφαίρεση από τον Ποινικό Κώδικα του εγκλήματος της ανυπακοής, για το οποίο καταδικάστηκαν 9 υπεύθυνοι Καταλανοί αυτονομιστές μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Μια μειοψηφία στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, η κυβέρνηση του Σάντσες είναι δέσμια των μόνιμων διαπραγματεύσεων με τους Καταλανούς ή τους Βάσκους αυτονομιστές προκειμένου να εγκρίνει τις κανονιστικές πράξεις της, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την Agerpres. Ο Abascal αναφέρθηκε επίσης στον «διπλασιασμό των σεξουαλικών επιθέσεων μετά την άνοδο στην εξουσία του Sanchez και ενός τρελού υπουργού που ψήφισε νόμο με την ευλογία της κυβέρνησης, της αριστεράς της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης που απελευθέρωσε (από τις φυλακές) βιαστές και παιδεραστές».

Αναφέρθηκε εδώ στον περίφημο λεγόμενο νόμο «μόνο το ναι είναι ναι», ο οποίος θεσπίζει την υποχρέωση ρητής συναίνεσης για σεξουαλική πράξη, διαφορετικά μπορεί να θεωρηθεί βιασμός, αλλά σε άλλα κεφάλαια μείωσε τις ποινές στην περίπτωση άλλων σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες διορίστηκε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (IS) την Παρασκευή, στο συνέδριο αυτής της οργάνωσης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Μαδρίτη, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για αυτή τη σχετικά χαμηλού προφίλ θέση ερμηνεύτηκε στην Ισπανία, ειδικά από τον Τύπο, ως ένδειξη της πρόθεσής του να χρησιμοποιήσει αυτή την οργάνωση ως προσωπικό εφαλτήριο για μια πιο σημαντική διεθνή θέση, εάν – όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις – ο Ισπανός σοσιαλιστής του Το Εργατικό Κόμμα (PSOE) θα χάσει τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του επόμενου έτους.