Ισημερινός: «Μαύρο» έφυγε το 2022 για τα ΜΜΕ-Εκατοντάδες επιθέσεις και νεκροί δημοσιογράφοι

Θλιβερά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν στον Ισημερινό αναφορικά με εγκλήματα που αφορούν εργαζομένους σε ΜΜΕ, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Fundamedios τέσσερις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2022, ένας εξαφανίστηκε, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 356 επιθέσεις.

«Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (289 επιθέσεις), υπήρξε αύξηση των επιθέσεων εναντίον του Τύπου κατά 67», τονίζεται στο κείμενο.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν «σε ατμόσφαιρα εχθρική έναντι του Τύπου», εξήγησε η Fundamedios, αναφερόμενη στην κλιμάκωση της βίας κακοποιών που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η ΜΚΟ κατέγραψε το 2022 τις δολοφονίες τριών δημοσιογράφων, που δεν έχουν εξιχνιαστεί, τη γυναικοκτονία μιας ρεπόρτερ και την εξαφάνιση ενός πέμπτου δημοσιογράφου.

Διαπράχθηκαν εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον Τύπο και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης, ενώ έγιναν απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων.

Ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε μείζονα κόμβο του λαθρεμπορίου της κοκαΐνης που παράγεται σε γειτονικές χώρες-την Κολομβία και το Περού-και διακινείται προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

«Πέραν του οργανωμένου εγκλήματος, κύμα κοινής εγκληματικότητας πλήττει επίσης τη δημοσιογραφία στον Ισημερινό», σύμφωνα με τη Fundamedios. «Δημοσιογράφοι υπέστησαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια (τηλεοπτικών) εκπομπών που μεταδίδονταν απευθείας», ενώ υπάρχουν πλέον «”περιοχές σιωπής” όπου δεν μπορούν να εισέλθουν δημοσιογράφοι λόγω του φόβου πως θα δεχθούν επιθέσεις».