Ιρλανδία: Χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης

Γιγαντώνεται το κίνημα υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης στην Ιρλανδία, καθώς χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Δουβλίνου το Σάββατο, ενόψει του σχετικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί εντός του 2018.

Η πλήρης απαγόρευση της διαδικασίας ίσχυε έως το 2013.

Από τη χρονιά εκείνη, επιτράπηκε ο τερματισμός της κύησης σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Το 2016 περισσότερες από 3.000 Ιρλανδές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ταξίδεψαν στην Αγγλία για να κάνουν άμβλωση, καταφεύγοντας στη μοναδική λύση που είχαν στη διάθεσή τους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια ακριβώς ερώτηση θα θέσει στον ιρλανδικό λαό, προκαλώντας τον διχασμό ενός ήδη ταλαιπωρημένου έθνους.

Οι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να αποποινικοποιήσει την άμβλωση, διευρύνοντας σε πρώτη φάσητη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η διαδικασία σε περιπτώσεις μοιραίας δυσπλασίας του εμβρύου, βιασμού ή αιμομειξίας.

Όμως οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην επιλογή θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, πλησιέστερο σ’ αυτό της Αγγλίας, που επιτρέπει τον τερματισμό κύησης μέχρι και 24 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Πηγή: protothema.gr