Ιρίνα Καραμάνος: Η Ελληνίδα σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής

Ιρίνα Καραμάνος

Ελληνικές ρίζες έχει η σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Σύμφωνα με τα χιλιανά ΜΜΕ, o 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε σχέση με την ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος (Ειρήνη Καραμάνου) εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια.

Ωστόσο η ίδια έκανε την εμφάνισή της στο πολιτικό σκηνικό μόλις πριν μερικές εβδομάδες, όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Μπόριτς τη βραδιά που εκείνος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της κρίσιμης αναμέτρησης.

«Χαμηλών τόνων και συγκρατημένη, η Ιρίνα Καραμάνος έχει ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram και ντρέπεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί του ενόψει της κάλπης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέλουν να βλέπουν έναν υποψήφιο να συνοδεύεται από μία γυναίκα.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρειες που διαλύει τη συντηρητική ψευδαίσθηση: Η Καραμάνος ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο της πρώτης κυρίας σε περίπτωση εκλογής του συντρόφου της, κάτι που τελικά συνέβη και με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι προβλεπόταν.

“Θεωρώ ότι είναι ένας ρόλος που πρέπει να ξανασκεφτούμε, επειδή ζούμε σε διαφορετικές εποχές και πολλά έχουν αλλάξει.

Πρέπει να επανεξετάσουμε την εξουσία και τις σχέσεις που αναδύονται από αυτήν” είχε πει την περασμένη εβδομάδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή», γράφει χαρακτηριστικά η La Nacion.

Η γοητευτική Καραμάνος είναι 32 χρονών και το προφίλ της δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή εικόνα μιας συντρόφου προέδρου.

Η νεαρή κοπέλα συνοδεύει σπάνια τον σύντροφό της σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν της αρέσει να μιλάει για τη προσωπική της ζωή και… βρίσκει τον ίδιο τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας απαρχαιωμένο.

Έχει σπουδάσει ανθρωπολογία και κοινωνικές επιστήμες, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες: Ισπανικά, Ελληνικά (ο πατέρας της είναι Έλληνας), Αγγλικά και Γερμανικά.