Ιρανοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέρος του σπιτιού στην πόλη Χομεΐν -που πήρε το όνομά του- να έχει πυρποληθεί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα πρακτορεία ειδήσεων επαλήθευσαν την τοποθεσία των βίντεο, οι περιφερειακές αρχές αρνήθηκαν ότι υπήρξε εμπρηστική επίθεση.

Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί λέγεται ότι γεννήθηκε στο σπίτι αυτό, το οποίο σήμερα είναι μουσείο που τιμά τη ζωή του.

Διετέλεσε πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν από το 1979 έως τον θάνατό του το 1989. Ο θάνατός του εξακολουθεί να σηματοδοτεί μια ημέρα πένθους κάθε χρόνο.

Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Χομεΐν δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν την ώρα που ξεσπά η φωτιά. Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters όσο και το AFP δήλωσαν ότι έχουν επαληθεύσει την τοποθεσία που απεικονίζεται στα βίντεο, αλλά όχι την ημερομηνία. Σύμφωνα με το Reuters, το ιρανικό δίκτυο ακτιβιστών 1500Tasvir δήλωσε ότι τα πλάνα τραβήχτηκαν το βράδυ της Πέμπτης 17/11.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου της κομητείας Χομεΐν διέψευσε ότι υπήρξε επίθεση στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι και αργότερα μοιράστηκε ένα βίντεο από εκεί, λέγοντας ότι ήταν ανοιχτό για «προσκυνητές και λάτρεις του νεκρού ιμάμη».

«Οι πόρτες του σπιτιού του εκλιπόντος ιδρυτή της μεγάλης επανάστασης είναι ανοιχτές για το κοινό», πρόσθεσε το πρακτορείο.