Ιράν: «Καταδικάστηκα σε 99 μαστιγώματα επειδή φωτογραφήθηκα με άνδρα»

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Ιρανής ποιήτριας Φατμέ Εκτεσαρί που συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές για λογοκρισία και καταδικάστηκε γιατί συμμετείχε σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη. Η Φατμέ Εκτεσαρί περιέγραψε πως την άρπαξαν μόλις επέστρεψε στο Ιράν, της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της.

«Μπορούσα να γράψω, να ζήσω, να ταξιδέψω σε φεστιβάλ, όπως αυτό της Στοκχόλμης. Πήγα λοιπόν, διάβασα τα ποιήματά μου από το βιβλίο μου, έδωσα μια συνέντευξη και όταν επέστρεψα στο Ιράν ήρθαν και με συνέλαβαν. Μου έδεσαν τα μάτια, τα χέρια και βρέθηκα έγκλειστη στην απομόνωση για 28 ημέρες. Δεν είχα καμία επαφή με την οικογένειά μου, η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, αυτό ήταν παράνομο», είπε η Φατμέ στον ΣΚΑΙ.

«Επρεπε να εμφανίζομαι στο δικαστήριο για δύο χρόνια, κάθε μήνα. Ομως ο δικαστής δεν ήταν δικαστής αλλά ανακριτής και δεν επέτρεπε στον δικηγόρο να μιλήσει. Ημουν απλά μία συγγραφέας που έγραφε ποιήματα και μερικά άρθρα, δεν έκανα τίποτα άλλο. Η καταδίκη σε 11,5 χρόνια ήταν για τη λογοτεχνική μου δράση και δουλειά, τα βιβλία μου και τη συμμετοχή σε φεστιβάλ. Τα 99 μαστιγώματα ήταν η τιμωρία μου για μια φωτογραφία που βρήκαν στον υπολογιστή μου, όπου στεκόμουν δίπλα σε έναν άνδρα και στο Ιράν όπως ξέρετε δεν επιτρέπονται οι γυναίκες να στέκονται δίπλα σε έναν άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω έναν τρόπο να φύγω από το Ιράν», ανέφερε η ποιήτρια.