ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Τίτλοι τέλους σε όλες τις εμπορικές τους σχέσεις

Έτοιμες για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι οι ΗΠΑ καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να εντείνει ακόμα περισσότερο την οικονομική πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του; Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα θα ζητήσει τον τερματισμό όλων των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή, την οποία αναφέρουν το Reuters και το Bloomberg επικαλούμενα ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα ανοίξει τον δρόμο για αυξημένους δασμούς στις ρωσικές εισαγωγές και έρχεται να προστεθεί τόσο στις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά και στην απόφαση να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η άρση του καθεστώτος των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας θα απαιτήσει κινητοποίηση του Κογκρέσου, δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι νομοθέτες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια τέτοια κίνηση.

Η απαγόρευση όλων των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με τη Ρωσία θα βάθαινε τα ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθεστώς Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε χθες στις κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η «ρωσική οικονομία υφίσταται σοκ από τις κυρώσεις». «Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν». Συμπλήρωσε επίσης ότι «είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε».