ΗΠΑ: Κατά 61% αυξήθηκαν οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων! – Οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους

H πίεση των υψηλών επιτοκίων και του χάος στην αγορά ακινήτων έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση της αμερικανικές τράπεζες όπως φαίνεται από το κλείσιμο εκατοντάδων τραπεζικών καταστημάτων και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αύξηση κατά 61% των χρεοκοπιών των αμερικανικών επιχειρήσεων και γίνεται κατανοητό πως κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει με την αμερικανική οικονομία.

Μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν 54 τοπικά υποκαταστήματα…

Η Bank of America έκλεισε 21 υποκαταστήματα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δελτίο που δημοσίευσε το Office of the Controller of the Currency (OCC) την Παρασκευή 20/10.

Η Wells Fargo έκλεισε 15, ενώ η US Bank και η Chase έκλεισαν 9 και 3 αντίστοιχα.

Βέβαια, οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα με τρομακτικούς ρυθμούς εδώ και αρκετό καιρό.

Το 2022, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν περίπου 2.000 περισσότερα υποκαταστήματα από αυτά που άνοιξαν, σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, αφήνοντας όλο και περισσότερους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, το 2022, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν πάνω από 3.000 υποκαταστήματα ενώ άνοιξαν μόλις 1.000.

Η JPMorgan Chase πρωτοστάτησε στο κλείσιμο υποκαταστημάτων πέρυσι, κλείνοντας 144 υποκαταστήματα, ενώ άνοιξε 133.

Η τάση συνεχίστηκε το 2023 και πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2024 καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό για καταθέσεις και νεότερους πελάτες από διαδικτυακές τράπεζες, εταιρείες fintech και Big Tech.

Συν τοις άλλοις, οι αμερικανικές τράπεζες προχωρούν σε αθόρυβες μαζικές απολύσεις εργαζομένων όλο το χρόνο οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα την επόμενη χρονιά.

Οι τράπεζες μειώνουν σταθερά τον αριθμό των εργαζομένων της ή ανακοινώνουν ανάλογα σχέδια, με βασική εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα των ΗΠΑ.

Υπό την πίεση του αντικτύπου των αυξημένων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, στις συναλλαγές της Wall και στο κόστος χρηματοδότησης, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, με την εξαίρεση της JP Morgan, έχουν περικόψει συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Όλα αυτά δηλώνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που αναμένουμε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Αν όμως ήδη ζορίζουν τα πράγματα, τι θα γίνει αν έχουμε ολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Οι ανησυχίες για τη αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν δυσκολευτεί φέτος

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων με βάση το Κεφάλαιο 11 έφτασαν τις 4.553 και ήταν 61% υψηλότερος

από ό,τι ήταν κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Epiq Bankruptcy, η οποία παρέχει στοιχεία πτώχευσης στις ΗΠΑ.