ΗΠΑ: Η Κίνα μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Κίνα παρέχει ήδη «μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια» στη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας και η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τη Μόσχα, μεταξύ άλλων με οπλικά συστήματα, σύμφωνα με ορισμένες διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ που επικαλείται το NBC News.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει βοηθήσει μόνο τη Ρωσία στον πόλεμο παραπληροφόρησης που προωθεί το καθεστώς Πούτιν σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το NBC αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τι ακριβώς σημαίνει «μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια», λέγοντας μόνο ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως στολές ή αλεξίσφαιρα γιλέκα. Βασικά, η Κίνα «προσπαθεί να τεντώσει το σχοινί μέχρι να σπάσει», όπως περιέγραψε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος τη θέση του Πεκίνου για τη βοήθεια της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, «για τις συνέπειες » εάν διαπιστωθεί ότι η Κίνα παρέχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμό της Ουκρανία.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, διήρκεσε περίπου μία ώρα και η ανταλλαγή απόψεων ήταν «ειλικρινής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό την προστασία της ανωνυμίας.

Ο Μακρόν λέει ότι θέλει την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά όχι τη συντριβή της

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει η Ρωσία να ηττηθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε όσους θέλουν «πάνω από όλα να συντρίψουν τη Ρωσία» ότι αυτή δεν θα είναι ποτέ η θέση της Γαλλίας.

«Θέλω την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και θέλω η Ουκρανία να μπορέσει να υπερασπιστεί τη θέση της, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος δεν θα τελειώσει στρατιωτικά», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal. du Dimanche, Le Figaro και France Inter, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου. «Δεν νομίζω, όπως κάποιοι, ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά, να επιτεθεί στο έδαφός της.

Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω από όλα να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ η θέση της Γαλλίας», πρόσθεσε.