ΗΠΑ: Σαρώνει η «Η Χιονοθύελλα του αιώνα» – 60 οι νεκροί – Χωρίς ρεύμα πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι

Η «χιονοθύελλα του αιώνα» εξακολουθεί να σφυροκοπά τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο και κατά δευτερεύοντα τον Καναδά, με το πολικό ψύχος που επικρατεί να παγώνει κυριολεκτικά τα πάντα.

Το πολικό ψύχος ειδικά στη Νέα Υόρκη κυριολεκτικά θυμίζει …Αλάσκα, όπως συμβαίνει επίσης και στις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το θερμόμετρο  παραμένει κολλημένο χαμηλότερα από τους -20 βαθμούς και κατά περιοχές τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα οι παγωμένοι άνεμοι αλλά και το ύψος του χιονιού που καλύπτει τεράστιες εκτάσεις ακόμη και στα πιο κεντρικά σημεία των πόλεων, καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία.

 

Η σπάνιας σφοδρότητας πολική χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη στερήσει τη ζωή σε 60 ανθρώπους, με την πλειονότητα τους να αφορά την πολιτεία της Νέας Υόρκης, και τον τραγικό απολογισμό να είναι διαρκώς αυξανόμενος σε κάθε νέα ενημέρωση. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μονάχα στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης.

Τα συνεχόμενα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) των ΗΠΑ, προειδοποιούν πως όποιοι επιχειρήσουν να βγουν έξω από τα σπίτια τους κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρά κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ καλούν όποιους επιχειρούν να ταξιδέψουν ή να βγουν εκτός θερμαινόμενου χώρου, να είναι προετοιμασμένοι για υπερβολικό κρύο και ντυμένοι με πολλές στρώσεις, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος ώστε να αποφύγουν τα κρυοπαγήματα.

O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 49 νεκρούς ως το βράδυ της Δευτέρας μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι 60 θάνατοι που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί επίσημα από τον πολικό χιονιά στις ΗΠΑ  έχουν σημειωθεί σε 12 πολιτείες, το Κολοράντο, το Ιλινόις, το Κάνσας, το Κεντάκι, το Μίτσιγκαν, το Μιζούρι, τη Νεμπράσκα, τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, την Οκλαχόμα, το Τενεσί και το Γουισκόνσιν.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι.

«Είναι σαφώς η θύελλα του αιώνα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάφαλο, τη γενέτειρά της.

Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεται έξω», πρόσθεσε.

Η δυτική Νέα Υόρκη, αν και συνηθισμένη στο κρύο και τις θύελλες, καλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από δύο μέτρα χιόνι. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολικά επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.

Στην κομητεία Ίρι, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπάφαλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία.

Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. Οι εικόνες από το κέντρο της πόλης δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια.

«Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε.

Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.