ΗΠΑ: H Microsoft αρνείται να συνεργαστεί με την αστυνομία – Δεν παραχωρεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Microsoft

Η Microsoft ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα πουλήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στην αστυνομία έως ότου υπάρξει ομοσπονδιακός νόμος που να ρυθμίζει τη χρήση της τεχνολογίας.

«Δεν πουλάμε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μας στις αστυνομικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. και μέχρι να υπάρξει ισχυρός εθνικός νόμος που να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα πουλήσουμε αυτήν την τεχνολογία σε αστυνομικές υπηρεσίες», ανέφερε η εταιρεία.

Αυτό έρχεται μια μέρα αφότου η Amazon ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος διευκρίνισε ότι προέβη στο μέτρο αυτό, που θα ισχύσει για ένα χρόνο, καθώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία σε βάρος Αφροαμερικανών πολιτών.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η αναγνώριση προσώπου θα χρησιμοποιηθεί άδικα εναντίον διαδηλωτών.

«Όταν ακόμη και οι κατασκευαστές αναγνώρισης προσώπου αρνούνται να πουλήσουν αυτήν την τεχνολογία παρακολούθησης επειδή είναι τόσο επικίνδυνη, οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν τις απειλές για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας», δήλωσε ο Matt Cagle, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Η IBM ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα στο Κογκρέσο ότι δεν προτίθεται να προσφέρει πλέον λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ενώ ζητά να ενισχυθούν οι προσπάθειες για δικαιοσύνη και φυλετική ισότητα.