ΗΠΑ: Aγόρασαν 200 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων Pfizer

Η Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αγοράσει 200 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, καθώς και ότι οι ΗΠΑ έχουν την επιλογή να προμηθευτούν μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που στοχεύει στα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η σημερινή ανακοίνωση αυτή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, ανεβάζoyn τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα χορηγηθούν στις ΗΠΑ σε 500 εκατ., εκ των οποίων περίπου τα 208 εκατ. δόσεις έχουν ήδη παραδοθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης έως και την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως η Pfizer υπέγραψε τον περασμένο χρόνο συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά 100 εκατ. δόσεων εμβολίου έναντι περίπου 2 δισεκ. δολαρίων, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 500 εκατ. δόσεων.

Η πλειονότητα των νέων δόσεων θα δοθεί έως τα τέλη του έτους και τα υπόλοιπα 90 εκατ. θα παραδοθούν έως τις 30 Απριλίου της επόμενης χρονιάς, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) δήλωσε χθες ότι ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 53% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το στέλεχος Delta, μάλιστα, αντιστοιχεί σε πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται, τέλος, πως η Pfizer ανέφερε, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι οι εταιρίες σχεδιάζουν να ζητήσουν την έγκριση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για μια ενισχυτική δόση των εμβολίων τους κατά της COVID-19. Οι εταιρίες έχουν σχεδιάσει μια νέα εκδοχή του εμβολίου που στοχεύει στο ινδικό στέλεχος του ιού, το οποίο σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά έχουν πει ότι το υφιστάμενο εμβόλιο μπορεί επίσης να προσφέρει προστασία έναντι του παραλλαγμένου στελέχους.