Ιολόγος: Στέλεχος του κορονοϊού Όμικρον έχει οικειοποιηθεί με το μέρος του ανθρώπινου RNA

Το νέο στέλεχος omicron του κορωνοϊού με 32 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Αφρική εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργά αντίμετρα.

Το Ισραήλ έκλεισε τα εναέρια σύνορά του και παρόμοια μέτρα μπορούν να θεσπιστούν από την υπόλοιπη ΕΕ. Στην Ουκρανία, το όμικρον δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αλλά η εμφάνισή του μπορεί να γίνει μια πολύ πιο σοβαρή δοκιμασία για την οικονομία από την παραλλαγή δέλτα που ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι.

Το Κίεβο έχει ήδη αποφασίσει να στείλει σε απομόνωση ανθρώπους από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσβατίνη και τη Μοζαμβίκη. Και είναι σαφές ότι αυτή η λίστα δεν είναι οριστική και είναι πιθανό να επεκταθεί.

Ο ιός έχει ήδη εντοπιστεί, εκτός από την Αφρική, σε οκτώ χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνισή του στην Ουκρανία είναι θέμα χρόνου.

Συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με έναν νέο τύπο κορωνοϊού, μεθόδους μόλυνσης και συμπτώματα της νόσου. Ορισμένα από αυτά δημοσιεύτηκαν από ειδικούς του ΠΟΥ, άλλα εκφράστηκαν από αμερικανικές και άλλες αρχές, γιατρούς, κορυφαίους ιολόγους και επαγγελματίες υγείας.

Πιο μολυσματικό, μεταβλητό και ανθεκτικό στα εμβόλια

Στις 26 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το στέλεχος της Μποτσουάνας του κοροναϊού B.1.1.529 ως “ανησυχητικό”. Του δόθηκε το όνομα «Όμικρον». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει περισσότερες μεταλλάξεις από ό,τι στο παρελθόν και είναι πιθανό τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτού του στελέχους.

Επίσης, ειδικοί του ΠΟΥ λένε ότι το «omicron» θα μπορούσε να εμφανιστεί στο σώμα ενός ατόμου με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς θεραπεία από τον Covid-19.

Το νέο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό από το στέλεχος «δέλτα» που εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κόσμο. Και αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί – την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό για τις πρώτες 22 μολύνσεις στη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ. Λίγες μέρες αργότερα, ο ιός βρέθηκε στο Βέλγιο (ο πρώτος στην Ευρώπη), το Ισραήλ, την Τσεχία, τη Γερμανία, αρκετά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ολλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Brian Hjelle, ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού omicron έχει οικειοποιηθεί με το μέρος του ανθρώπινου RNA. Το «χακαρισμένο» μέρος είναι ο ανασυνδυασμός  της πρωτεΐνης TMEM245 που μπορεί να περάσει μέσα από τις μεμβράνες, ο οποίος εκδηλώνεται σε περισσότερους από 25 ανθρώπινους ιστούς.

Έτσι, τα αντισώματα δεν μπορούν να το επιτεθούν: Αυτή η πρωτεΐνη αναγνωρίζεται ως «δική τους». Ακόμη και οι κορυφαίοι ιολόγοι του κόσμου δεν μπορούν να εξηγήσουν σε τι θα οδηγήσει αυτό.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι συνέκρινε το Omicron με τον Έμπολα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι το στέλεχος Omicron θα μπορούσε να γίνει τόσο μεταδοτικό όσο το Delta και τόσο επικίνδυνο όσο ο Έμπολα», είπε ο Μοντγκόμερι στο Funke. Πρόσθεσε ότι ο επανεμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να πρέπει να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Το νέο στέλεχος αναφέρεται ότι ενέχει «υψηλό έως πολύ υψηλό» κίνδυνο. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση πιο σοβαρών παραλλαγών του ιού και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγους μήνες.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το “Omicron” είναι ελάχιστα μελετημένο και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα ότι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από την παραλλαγή Delta. Μέχρι τις 8-10 Δεκεμβρίου, οι ειδικοί του ΠΟΥ θα έχουν σαφέστερη κατανόηση των χαρακτηριστικών του νέου στελέχους, της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Αλλά οι αρχές μεμονωμένων χωρών λένε ήδη ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα από την Delta. Αυτό ανακοινώθηκε στην Ελβετία και τη Ρωσία. Ένας ειδικός από το Rosportebnadzor ανακοίνωσε την πιθανότητα ότι «ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού θα εκτοπίσει το δέλτα, θα γίνει πιο μολυσματικό και θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων».

«Μεγάλη κούραση και πυρετός». Πώς να αναγνωρίσετε το “Omicron”

Γιατροί από τη Νότια Αφρική μίλησαν για τα κύρια συμπτώματα του όμικρον: έντονη κόπωση, γρήγορους παλμούς και πυρετό.

Κανένας από τους μολυσμένους με το όμικρον δεν μίλησε για απώλεια όσφρησης ή αλλαγή στη γεύση. Αυτή είναι ίσως η κύρια διαφορά μεταξύ του νέου στελέχους κορώνας και όλων των προηγούμενων σήμερα.

Το οποίο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να γραφτεί μάλλον αρνητικά. Από νωρίτερα, με την απώλεια όσφρησης, ήταν δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του κοροναϊού.

Παράλληλα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιες θα είναι οι συνέπειες για το «Όμικρον» και αν θα γίνουν σίγουρα πιο σοβαρές από αυτές του «Δέλτα».

Το Omicron είναι πιο εύκολο να μολυνθεί από τον Covid

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα άτομα που είχαν Covid-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης με το Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού. Αυτό ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες από τη Νότια Αφρική χαρακτήρισαν την ομάδα των νέων ηλικίας 20 έως λίγο πάνω από 30 ετών την πιο ευάλωτη στον ιό. Ταυτόχρονα, περίπου το 65% δεν είναι εμβολιασμένο και η πλειονότητα όσων έχουν προσβληθεί από το «όμικρον» είναι εμβολιασμένο μόνο κατά το ήμισυ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε ενημέρωση στις 27 Νοεμβρίου ότι το όμικρον μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα εμβόλια

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό βεβαιότητα ότι τα υπάρχοντα  εμβόλια σώζουν από το όμικρον.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τεχνικούς εταίρους για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της επιλογής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι κρίσιμα για τη μείωση των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων, συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου κυκλοφορούντος ιού Δέλτα.

Σύμφωνα με τον Andy Slavitt, πρώην σύμβουλο της ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο, το εμβόλιο Omicron θα αναπτυχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Ο επικεφαλής Αμερικανός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ο ενισχυτικός εμβολιασμός κατά του κοροναϊού θα παρέχει την ισχυρότερη προστασία έναντι του νέου στελέχους του κορωνοϊού Omicron.

Η Omicron ενέτεινε την παγκόσμια κρίση

Τη Black Friday, 26 Νοεμβρίου, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποχώρησε σχεδόν κατά 12%. Οι ειδικοί αποδίδουν μια τέτοια απότομη πτώση στους φόβους ότι το omicron θα οδηγήσει σε μείωση των ταξιδιών και της ζήτησης καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Μετά το πετρέλαιο, το χρηματιστήριο κατέρρευσε, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και το bitcoin υποχώρησαν.

Από αυτή την άποψη, οι τιμές για τη βενζίνη και τα τρόφιμα στην Ουκρανία ενδέχεται να αυξηθούν και το εθνικό νόμισμα μπορεί να καταρρεύσει.

Επίσης, ο κόσμος φοβάται την εμφάνιση νέων lockdown: ο ΠΟΥ συνέστησε στις χώρες να είναι έτοιμες να ενισχύσουν τα κοινωνικά και υγειονομικά μέτρα λόγω του στελέχους Omicron. Και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την αναστολή των πτήσεων με τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη, το Λεσόθο, το Εσβατίνι, το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και άλλες χώρες όπου εντοπίστηκε το όμικρον, καθώς και με το Χονγκ Κονγκ, Τσεχία, όπου βρέθηκαν φορείς του νέου στελέχους.

Για τον ίδιο λόγο, η Βρετανία εισάγει υποχρεωτικό τεστ PCR και αυτοαπομόνωση για όλους όσους εισέρχονται στη χώρα.