Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Έβαλαν νεκρά κύτταρα κορονοϊού σε καμήλες

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια ομάδα επιστημόνων  χορήγησαν σε καμήλες νεκρά δείγματα Covid-19, ελπίζοντας ότι τα αντισώματα που παράγονται από τα ζώα – τα οποία είναι ανοσοποιητικά στον ιό – κάποια μέρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων.

Οι Άραβες βασίζονταν στις καμήλες εδώ και χιλιετίες και συνεχίζουν να το κάνουν τον 21ο αιώνα.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν τα ζώα της ερήμου στη μάχη ενάντια στον κοραναϊό.

Ο επικεφαλής του Κεντρικού Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ερευνών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Δρ. Ulrich Wernery και η ομάδα του επέλεξαν καμήλες για τα πειράματά τους, επειδή είναι γνωστό ότι έχουν ανοσία στον Covid-19 και στον προκάτοχό του, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ( MERS).

«Οι καμήλες μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό, αλλά δεν αρρωσταίνουν. Με το Covid-19, ο ιός δεν μπορεί να προσκολληθεί στα βλεννογόνα των καμηλών της αναπνευστικής οδού καθώς ο υποδοχέας απουσιάζει ή θαμπή», δήλωσε ο Wernery στο Al Arabiya.

«Αυτό τα καθιστά όλα πολύ ενδιαφέροντα. Εκτός από τους ανθρώπους, οι γάτες, μικρές και μεγάλες, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια, μπορούν να πάρουν το Covid-19 και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλες γάτες και σε ανθρώπους και το αντίστροφο. Όχι όμως οι καμήλες», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι οι καμήλες εγχύθηκαν με τον νεκρό κορονοϊό, ώστε να μπορέσουν να παράγουν αντισώματα.

«Τα δείγματα αίματος από αυτά τα ζώα θα διευκολύνουν στη συνέχεια καλύτερες δοκιμές για τη διάγνωση του Covid-19», είπε.

«Ελπίζουμε ότι ίσως μια μέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αίμα – τα αντισώματα – από τις καμήλες για να θεραπεύσουμε τον άνθρωπο κατά των μολύνσεων Covid-19″, δήλωσε ο Wernery.

Ο Covid-19 έχει ήδη μολύνει πάνω από 153 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, αποδείχθηκε ότι τα ζώα δεν είχαν ανοσία στην ασθένεια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγιναν αναφορές για γάτες, σκύλους, πιθήκους, τίγρεις, λιοντάρια και άλλα ζώα, τα οποία αρρωσταίνουν και ακόμη και πεθαίνουν από τον ιό.