Ινδονησία: Εξερράγη ηφαίστειο λάσπης απελευθερώνοντας τοξικά αέρια

Τέσσερις αγρότες δηλητηριάστηκαν και δεκάδες βούβαλοι πέθαναν όταν ένα ηφαίστειο λάσπης εξερράγη στην Ινδονησία απελευθερώνοντας τοξικά αέρια.

Το ηφαίστειο λάσπης Κεσόγκο στην επαρχία Μπλόρα, στην κεντρική Ιάβα σκόρπισε τον πανικό, όταν άρχισε να «μουγκρίζει», το απόγευμα της 27ης Αυγούστου.

Οι ντόπιοι ένιωσαν το έδαφος να τρέμει, λες και γινόταν σεισμός, προτού ο κρατήρας εκτοξεύσει τεράστιες στήλες καυτής λάσπης και δηλητηριώδη αέρια, σε ύψος που έφτασε μέχρι και τα 30 μέτρα.

Η ισχυρή έκρηξη διήρκησε περισσότερα από 10 λεπτά. Τέσσερις αγρότες έτρεξαν μέχρι το ηφαίστειο λάσπης για να σώσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να εισπνεύσουν τοξικά αέρια.

Όπως ανέφεραν, όταν εισέπνευσαν τα αέρια ένιωσαν αδυναμία και στη συνέχεια λιποθύμησαν. Ευτυχώς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από συγχωριανούς τους.

Σύμφωνα με στέλεχος του ινδονησιακού στρατού που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης του ηφαιστείου, ήταν τα αέρια που απελευθερώθηκαν που έκαναν τους αγρότες να λιποθυμήσουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ηφαίστεια λάσπης, επίσης γνωστά και ως ιζηματογενή ηφαίστεια ή ηφαίστεια αεριών, είναι στενοί «συγγενείς» στα κλασικά ηφαίστεια μάγματος.

Όπως και τα ηφαίστεια που πετούν λάβα, τα ηφαίστεια λάσπης συχνά εκρήγνυνται με μεγάλη δύναμη, στέλνοντας φλόγες σε μεγάλα ύψη(ακόμη και αρκετών εκατοντάδων μέτρων).

«Ξερνούν» εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριων υδρογονανθράκων και τόνους λάσπης. Συναντώνται επίσης στο βυθό των ωκεανών και μπορεί να οδηγήσουν στο να σχηματιστούν νησιά και ακτές, αλλάζοντας την τοπογραφία και το σχήμα της ακτογραμμής, προκαλώντας ακόμη και σεισμούς.