Ινδία: 141 οι νεκροί από την κατάρρευση γέφυρας – 170 είχαν διασωθεί ως σήμερα το πρωί

Ινδία

Τιτάνια είναι η επιχείρηση διάσωσης στην Ινδία μετά την κατάρρευση της πεζογέφυρας στη δυτική περιοχή Γκουτζαράτ. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων σβήνουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται στους 141, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η αστυνομία συνέλαβε εννέα ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Βίντεο που τραβήχτηκε ακριβώς πριν από την κατάρρευση της γέφυρας δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να παίρνουν φωτογραφίες, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να την κουνήσουν από τη μία πλευρά στην άλλη, προτού αυτή καταρρεύσει στον ποταμό που βρίσκεται από κάτω της όταν τα καλώδια που την κρατούσαν υποχώρησαν.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1880 στον ποταμό Ματσού που διαπερνά την πόλη Μόρμπι, ήταν γεμάτη την Κυριακή το βράδυ από ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές γιορτές.

Όταν κατέρρευσε οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω της έπεσαν σε βάθος περίπου 10 μέτρων στον ποταμό.

Περίπου 400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα με αφορμή τη γιορτή Ντιβάλι.

Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Περίπου 170 άνθρωποι είχαν διασωθεί ως σήμερα το πρωί.

«Άνθρωποι κρέμονταν από τη γέφυρα μετά το δυστύχημα, αλλά γλίστρησαν και έπεσαν στον ποταμό όταν κατέρρευσε», δήλωσε ο Ράζου, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ν Κ Μουσχάρ, κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 134. Άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα θολά νερά του ποταμού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας.

Η εταιρεία Oreva, με έδρα στο Γκουτζαράτ, είναι αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας για 15 χρόνια, δήλωσε ο Σαντίπσινχ Ζάλα, επικεφαλής των αρχών της Μόρμπι.

«Δεν μας ενημέρωσαν ότι ανοίγουν ξανά τη γέφυρα για το κοινό», πρόσθεσε. «Δεν είχαμε εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας».

Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνωστισμού.

Προηγουμένως οι τοπικές αρχές ήταν αρμόδιες για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας και επέτρεπαν σε έως 20 ανθρώπους να βρίσκονται πάνω στη γέφυρα κάθε φορά, πρόσθεσε ο βουλευτής.