«Ηλεκτροσόκ» από την τιμή του ρεύματος – Στα 426,9 ευρώ σήμερα η μεγαβατώρα

τιμή του ρεύματος

Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν φτάσει σε απελπιστικό σημείο από τις αυξήσεις «σκέτη φωτιά» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα, Τρίτη, στην Ελλάδα η μεγαβατώρα κοστίζει 426,9 ευρώ, καταγράφοντας άλμα 52,5% συγκριτικά με ένα 24ωρο πριν.

Όλα αυτά ενόσω η ΔΕΗ, υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στρέφεται στον λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%.

Το μέλλον, μάλιστα, προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό καθώς η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι μετά το νέο ράλι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις από 18% έως 58% στην τελική τιμή λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα Μαρτίου.

Η εκτίμηση, δε, είναι ακόμα πιο «μαύρη» για τον Απρίλιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν φαίνεται «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα futures για την ελληνική αγορά ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δείχνουν τιμή χονδρικής 480 ευρώ για τον Απρίλιο έναντι 260 για τον Μάρτιο, αριθμός που σε ποσοστά στην τιμή της λιανικής μεταφράζεται σε αύξηση έως 83% σε σχέση με τον Μάρτιο και 114% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Μέτρα σε Ελλάδα και ΕΕ

Εντωμεταξύ σήμερα, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναμένεται να δημοσιοποιήσουν νέα μέτρα τα οποία τα κράτη – μέλη μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.

Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με σχέδιο προτάσεων που είχε διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, η συμπερίληψη μεταξύ άλλων της δυνατότητας επιβολής ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αλλά και για μικρές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, δε, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει και το φυσικό αέριο.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Φεβρουάριο
Υπενθυμίζεται ότι για τον Φεβρουάριο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση ήταν στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης ήταν στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh διαμορφώθηκε στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα ενώ και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις δόθηκαν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παρέμεινε σε 65 ευρώ/ΜWh ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν άλλαξε τον Φεβρουάριο και ήταν στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.