Ιγνατίου: Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απειλεί ανοικτά την Τουρκία

Τουρκία

Την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών την είχαμε προβλέψει στη βάση καλής πληροφόρησης απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με την κατοχική δύναμη και τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε γράψει και υποστηρίξει -στη βάση πάντα της πληροφόρησης που είχαμε- ότι η Αμερική δεν θα αποδεχθεί την αγορά, πόσο μάλλον την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του, Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν ξανά πολύ κοντά και συμφώνησαν στο μεγάλο θέμα της Συρίας, η διαφορά με αφορμή τους S-400 αυξήθηκε επικίνδυνα και οι σχέσεις οδηγήθηκαν πάλι στο ναδίρ.

Ο καθένας μπορεί να κάνει την ανάλυσή του και είναι σεβαστή. Όμως τούτη η υπόθεση δεν είναι σαν τις προηγούμενες, όταν η Τουρκία κατάφερνε πάντα να φέρνει βόλτα την Αμερική. Δεν πρόκειται απλά για μία «ανωμαλία» της Ουάσιγκτον. Ομιλούμε για θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατηγικών συμφερόντων. Και στα ζητήματα αυτά οι Αμερικανοί είναι σκληροί και εκδικητικοί.

Από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη σχέση με την Τουρκία σε ρήξη στο πλαίσιο ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού για να αναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την παραγγελία του ρωσικού συστήματος.

Το πρακτορείο Reuters ηγήθηκε των αποκαλύψεων και αξίζουν συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους του. Καλή πληροφόρηση για το θέμα είχαν και οι δημοσιογράφο του πρακτορείου Bloomberg. Οι Τούρκοι, και δυστυχώς μερικοί αρθρογράφοι με …ελληνικά ονόματα, τους κατηγορούσαν για παραπληροφόρηση, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο.

Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι προχωρεί στο «αδιανόητο»: Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Αμερική αναστέλλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που «συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα F-35». Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντίθετα αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός της παραλαβής των S-400 και της εγκατάστασής τους στο τουρκικό έδαφος.

Η αμερικανική απόφαση αποτελεί ισχυρό πλήγμα και στη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατασκευή των F-35, αλλά και στην παραλαβή των 100 μαχητικών που παρήγγειλε. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναπτυχθούν «δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού». Και αυτό επειδή η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Πηγή: hellasjournal.com