Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την απόφαση για έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Τραμπ για την 28η Οκτωβρίου

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανακοίνωσε προχθές ότι η Τουρκία θα υποστεί πραγματικές και ισχυρές κυρώσεις εάν προχωρήσει με την παραλαβή και την εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ακολούθησε στην ίδια γραμμή και το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέραν του γεγονότος ότι για το Πεντάγωνο «οι αποφάσεις είναι αποφάσεις», όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρουσιάζονται εξαιρετικά θυμωμένοι και σε απίστευτο βαθμό και ενώ μέχρι και πριν λίγο καιρό υποστήριζαν τους Τούρκους συναδέλφους τους. Έλπιζαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική ηγεσία για να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, κάτι που δεν συνέβη φυσικά.

Σημειώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας καταγράφει απλώς τα γεγονότα και το κάνει καθημερινά. Προβλέψεις για το τι θα συμβεί στο τέλος αποφεύγουμε να κάνουμε διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσουν την ύστατη στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, αυτή τη δεδομένη στιγμή δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον κ. Τραμπ, αν τυχόν αποφασίσει να επιχειρήσει να σταματήσει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Για να είναι απόλυτα έτοιμοι στο Πεντάγωνο, λοιπόν, εάν επιβεβαιωθεί η άφιξη του ρωσικού συστήματος, αποφασίστηκε να τεθούν άμεσα σε ισχύ οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της Τουρκίας από το Πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία -όπως έχω γράψει πολλές φορές- αποτελούν την υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση εγκρίθηκε και από τον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται από τον Ταγίπ Ερντογάν να του υποσχέθηκε ότι η Τουρκία δεν θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει με την εγκατάσταση των S-400. Αξιωματούχοι του Κογκρέσου, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αμφισβητούν ότι ο κ. Τραμπ έδωσε τέτοια υπόθεση στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει καταλήξει στις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των εξαρτημάτων των F-35, τα οποία κατασκεύαζε η Τουρκία. Φαίνεται ότι θα προτιμηθούν δύο αμερικανικές εταιρείες με έδρα στην Καλιφόρνια, μία στην Ευρώπη και μία με έδρα το Ισραήλ, το οποίο έχει προχωρημένη πολεμική βιομηχανία. Δεν ήταν τυχαία η επιθεώρηση της βάσης των ισραηλινών F-35 από τον κ. Νετανιάχου την εβδομάδα που μας πέρασε. Το μήνυμα ήταν διπλό, παραφράζοντας τα λόγια του:

Και προς το Ιράν ότι θα σας κτυπήσουμε με αυτό το υπερόπλο (τα F-35) και
Προς την Αμερική, ότι δηλαδή ότι κατασκευάζει η Τουρκία στο Πρόγραμμα για τα F-35, το κάνουμε καλύτερα εμείς.

Αυτό που έχει σημασία, το οποίο υπερτόνισε η κ. Katie Wheelbarger, βοηθός υπουργός Άμυνας για τις διεθνείς Υποθέσεις Ασφαλείας, είναι ότι η Τουρκία θα απομακρυνθεί ΑΜΕΣΩΣ από το πρόγραμμα των F-35, εάν πραγματοποιηθεί η παραλαβή των S-400. Στο Πεντάγωνο ένιωσαν την ανάγκη, μετά τις πομπώδεις δηλώσεις των Τούρκων, ότι λίγο-πολύ ο κ. Τραμπ θα «καθαρίσει» γι’ αυτούς και θα επιτρέψει την εγκατάσταση των S-400 και την ταυτόχρονη απόκτηση των F-35, ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Τα δύο συστήματα δεν θα βρεθούν ποτέ στην Τουρκία…

Η υφυπουργός Άμυνας, που θα έλεγα πως γνωρίζει το θέμα καλύτερα από τον καθένα στο Πεντάγωνο, τόνισε και κάτι άλλο, που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία: ότι και στο ΝΑΤΟ, αλλά και όλες οι χώρες που συνεργάζονται για την κατασκευή των F-35, συμφωνούν στην αντίθεσή τους για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ομόφωνη συμφωνία στο παρελθόν.

Οπότε, με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, την ανακοίνωση για την άφιξη των S-400 θα ακολουθήσει μία δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου ότι ακυρώνεται οποιαδήποτε συμφωνία της Αμερικής με την Τουρκία για τα F-35. Απ’ εκεί και πέρα επίσης είναι γνωστές οι υπόλοιπες διαδικασίες…

Πηγή: hellasjournal.com