Ιαπωνία: Χρυσό μετάλλιο στον αρνητισμό και τα προβλήματα

Η Οργανωτική Επιτροπή ετοιμάζεται για την τελετή της αντίστροφης μέτρησης για τον ένα χρόνο ως τους Αγώνες, όμως το κλίμα μόνο εορταστικό δεν είναι.

Το «Τόκιο 2020» στις 23 Ιουλίου ετοιμάζεται να γιορτάσει και πάλι την αντίστροφη μέτρηση των 365 ημερών έως την Τελετή Έναρξης το 2021, όμως το σκηνικό απέχει παρασάγγας από την περσινή αντίστοιχη γιορτή.

Το «γρουσούζεψε» ο Μπαχ

Πέρυσι, στις 24 Ιουλίου 2019, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ήταν επικεφαλής στη γιορτή για την αντίστροφη μέτρηση ως το 2020, έχοντας ήδη αποκαλέσει το Τόκιο ως «την πιο άρτια προετοιμασμένη πόλη που έχει δει ποτέ».

Ακόμα και έξι μήνες πριν, όταν τα πυροτεχνήματα άναβαν τους Ολυμπιακούς κύκλους σε ένα φαντασμαγορικό σόου στην Tokyo Bay, οι διοργανωτές ήταν σίγουροι ότι η τεράστια οικονομική επένδυση που είχαν κάνει θα έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αξέχαστους.

Κι ύστερα ήρθε η πανδημία

Όμως, μόλις δυο μήνες μετά, τα πλάνα που σχεδιάζονταν επί μια δεκαετία σχεδόν, διακόπηκαν βίαια λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού. Η ΔΟΕ και η Ιαπωνία αναγκάστηκαν να πάρουν την πρωτόγνωρη απόφαση να αναβάλλουν τη διοργάνωση για το 2021.

Έκτοτε, από την ανακοίνωση της αναβολής τον Μάρτιο, αφού διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα των 42 εγκαταστάσεων, γνωστοποιήθηκε το νέο πρόγραμμα, με την Τελετή Έναρξης να είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου 2021 στο νεότευκτο και κόστους 1,44 δισ. δολαρίων, Εθνικό Στάδιο.

«Φρένο» στις σπατάλες

Το «πιο περίπλοκο event στον πλανήτη», κατά δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ, έχει μπει σε φάση αναδιάρθρωσης με τον επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, Τζον Κόουτς, να λέει πως ο επανασχεδιασμός των Αγώνων έχει εστιάσει στα «απολύτως αναγκαία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής του «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο, καθώς τόνισε πως πάνω από 200 μέτρα με στόχο την «απλοποίηση» των Αγώνων είναι υπό συζήτηση.

«Καίει» ο λογαριασμός

Πόσο λοιπόν θα κοστίσει η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στον Ιάπωνα φορολογούμενο;

Η ΔΟΕ ισχυρίζεται πως το μερίδιο της στα έξοδα θα είναι 800 εκατ. δολάρια, όμως οι διοργανωτές αρνούνται πεισματικά να μιλήσουν με αριθμούς αναφορικά με την επιβάρυνση της χώρας.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι ότι οι Αγώνες θα κόστιζαν πάνω από 1,35 τρισεκατομμύρια γεν και οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση θα προκαλέσει δυσθυμία σε έναν λαό που έχει ήδη γυρίσει την πλάτη σε μια διοργάνωση που είχε αγκαλιάσει αρχικά με ενθουσιασμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άρνηση

Ένα πρόσφατο γκάλοπ του πρακτορείου Kyodo News έδειξε ότι κάτι λιγότερο από 1 στους 4 Ιάπωνες θέλουν να διεξαχθούν οι Αγώνες το 2021.

Επίσης, ένα ποσοστό 30% πιστεύει πως η διοργάνωση πρέπει να αναβληθεί και πάλι – κάτι που έχει αποκλείσει η ΔΟΕ – ενώ ένα άλλο 30% θέλει να ακυρωθούν πάραυτα οι Αγώνες.

Οι τρεις μεγάλοι «πονοκέφαλοι»

Πλην του οικονομικού, υπάρχουν τρία τεράστια ζητήματα που «καίνε» τους διοργανωτές: η ασφάλεια των αθλητών, οι θεατές και οι χορηγοί.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται πως θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν το ότι οι 11.000 αθλητές θα ταξιδέψουν με ασφάλεια και το κυριότερο θα αγωνιστούν με ασφάλεια. Οι ειδικοί από την άλλη επιμένουν πως χωρίς εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί το οτιδήποτε.

Όσον αφορά στους θεατές, τα απούλητα εισιτήρια θα είναι πραγματική καταστροφή για τους διοργανωτές, όπως και το αν δεν μπορέσουν να κρατήσουν τους χορηγούς, που ο αριθμός τους ήταν ρεκόρ για τους Αγώνες.