Η Τουρκία στο κόλπο μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Η ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή φυσικού αερίου χωρίς δεσμεύσεις, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μετά τις διακοπές παροχής αερίου προς την Ευρώπη.

Η “στρατηγική εταιρική σχέση” ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν προβλέπει “την αποστολή φυσικού αερίου της Κασπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ενδεχομένως, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων… για την αύξηση της διαφοροποίησης”, αναφέρεται στο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο φέρνει στο φως το EUobserver.

“Φιλοδοξούν” σε “διμερές εμπόριο φυσικού αερίου τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων [bcm] φυσικού αερίου ετησίως έως το 2027”, προστίθεται.

Και αυτό θα συνεπαγόταν “σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου αγωγών του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου”, ανέφερε επίσης το σχέδιο συμφωνίας, χωρίς να δίνει αριθμό για την επένδυση.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα σύνολο αγωγών από την Κασπία Θάλασσα, μέσω της Τουρκίας, προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης δεν αναφέρει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή τις επακόλουθες διακοπές φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Αλλά κλείνει το μάτι στην περιφερειακή ένταση, συμπεριλαμβανομένης επίσης της δεδομένης σύγκρουσης του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, εκφράζοντας “τον σεβασμό και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των διεθνών συνόρων, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας του άλλου, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ”.

Και μιλά επανειλημμένα για την ανάγκη της ΕΕ για “σταθερές”, “ασφαλείς” και “προβλέψιμες” προμήθειες φυσικού αερίου.

Πότε υπογράφεται

Αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να πουν πότε μπορεί να υπογραφεί το μνημόνιο, αλλά ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson ταξιδεύει στο Μπακού αργότερα αυτόν τον μήνα και οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα έχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες την επόμενη Τρίτη (19 Ιουλίου).

“Συνεργαζόμαστε στενά για να αυξήσουμε τις παραδόσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το υπόμνημα προβλέπει επίσης “την ανάπτυξη διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν”.

Το σχέδιο κειμένου, με ημερομηνία 11 Ιουλίου, το οποίο θα μπορούσε ακόμη να υποστεί αλλαγές, μιλά για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Γίνεται λόγος για την ανάγκη “να καταστούν οι υπάρχουσες υποδομές ανθεκτικές στο μέλλον και έτοιμες για υδρογόνο” και για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και της ρύπανσης.

“Οι πλευρές υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία συστημάτων για τη συλλογή του φυσικού αερίου που διαφορετικά θα εξαεριζόταν, θα εκτοξευόταν ή θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα ή θα διέρρεε”, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Αλλά για όλες τις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ, “το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημειώνεται στο προσχέδιο.

“Στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων για τη συλλογή ορυκτού φυσικού αερίου μέσω μηχανισμών τιμών”, αναφέρει το προσχέδιο.

Δεν είναι νομικά δεσμευτική
Η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά καθορίζει την ατζέντα για τις επενδύσεις και τις διμερείς σχέσεις της ΕΕ στο μέλλον.

Θα ακολουθήσουν τακτικές “συναντήσεις σε τεχνικό και υπουργικό επίπεδο”, αναφέρει το υπόμνημα.

Έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας συμφωνίας της ΕΕ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ τον Ιούνιο.