Η Τουρκία προχωράει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη: «Η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα»!

Τουρκία

Σε μια άκρως απειλητική για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ενέργεια προχωράει η Άγκυρα η οποία σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της ερντογανικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ»:

Θα προχωρήσει σε κήρυξη ΑΟΖ κατόπιν συμφωνίας με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης!

Αυτό που ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι να μην ανακαλυφθούν οι τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν δυτικά και νότια της Κρήτης όπου δεν τίθεται ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία αλλά με την Λιβύη.

Η Άγκυρα δεν θέλει να αποκομίσει η Ελλάδα σημαντικά οικονομικά οφέλη στο μέλλον διότι γνωρίζει ότι αυτό θα ενισχύσει την χώρα και θα αποκτήσει σοβαρή οικονομοστρατιωτική ισχύ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχωρούν στις σχετικές προετοιμασίες όπως αναφέρει το ethnos.gr

«Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)»

και του θέματος έχει επιληφθεί ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία που θα υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη πριν ανακοινώσει στον κόσμο τον χάρτη της ΑΟΖ της.

«Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με τη βοήθεια της Τουρκίας απέκρουσε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.

Ενώπιον της Άγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιο-δυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στο χάρτη.

Ο  αναγνωρισμένος από τα ΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».

Στον δρόμο η συμφωνία με τη Λιβύη

Η «Γενί Σαφάκ» εκτιμά ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είναι κοντά και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα φροντίζει πάντως να υπενθυμίσει τη θέση της Άγκυρας περί υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να αποκλειστεί η Κρήτη και τα δικαιώματά της,  αναφέροντας ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και όχι τα νησιά.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Yeni safak είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται πίσω από τον Χάφτερ της Λιβύης αυξάνουν την πίεση τους εναντίον της Τουρκία.

Ο Τούρκος υποστράτηγος ανέφερε ότι μετά την πτώση Καντάφι η Λιβύη οδηγήθηκε σε χάος. 

“Το 2014 η Ελλάδα είδαμε ότι έκλεψε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Λιβύης 39 τ. χλμ. εκμεταλλευόμενη την λεγόμενη υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι αδύνατο η Κρήτη να πάρει τέτοιο θαλάσσιο χώρο από την Λιβύη”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Ασφαλώς σήμερα η Λιβύη δεν ζητά λογαριασμό για αυτό. Γιατί; Επειδή δεν έχουν πολεμικό ναυτικό. Η χώρα είναι κατακερματισμένη”.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίρ ανέφερε ότι επειγόντως πρέπει να συναφθεί συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων

 “επειδή πρέπει να πούμε ότι τα 39 τ. χλμ που κλάπηκαν από την Λιβύη στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν και από την Τουρκία”.

“Η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη θα είναι μία τόσο σημαντική εξέλιξη ώστε να προκαλέσει ‘σεισμό’ στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι εφιάλτης.

Για αυτό η στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία είναι ενάντια στο καθεστώς Χάφτερ – πιόνι των ΗΠΑ δεν αποτελεί μόνο υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη

αλλά ταυτόχρονα και μία κίνηση που θα προστατεύσει το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Ο Τούρκος εν αποστρατεία υποστράτηγος υποστηρίζει ότι “το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αναζητήσει όλους τους τρόπους για να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Προσθέτοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο ο άξονας Κύπρου – Ελλάδας εναντίον Τουρκίας θα καταρριφθεί”.