Η Τουρκία δεν επιθυμεί την συμμετοχή της ΕΕ στην πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό

Τουρκία και τουρκοκύπριοι  έχουν προαποφασίσει την κατάληξη της πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό, η οποία  ή θα είναι αυτή των 2 κρατών ή το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες που δείχνουν ότι σε περίπτωση που η πενταμερής ναυαγήσει, το πιθανότερο όλων με υπαιτιότητα τους, έχουν το πλάνο έτοιμο της επόμενης ημέρας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται με έργα αλλά και με πράξεις από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπρίων, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Έτσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου,  που δόθηκε μετά την υπογραφή της “συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας 2021” μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο  Φ. Οκτάι  και τον Ερσάν Σανέρ, ο πρώτος  είπε ότι “βάση της συμφωνίας διαθέτουμε 2 με 2,5 δις τουρκικές λίρες στους τουρκοκύπριους φέτος . Η βάση της συμφωνίας είναι αλληλεγγύη, ειλικρίνεια και αδελφότητα. Θέλουμε να εκβιομηχανοποιήσουμε τους τουρκοκύπριους” είπε.

Δεν δίστασε να καταλογίσει ευθύνες στην ΕΕ για το αδιέξογο του Κυπριακού!!!! Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ δεν  θα προσφέρει πολλά πράγματα αν συμμετέχει στην πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό!! . Επέμεινε δε στο θέμα των Βαρωσίων.

Κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕ και την Κύπρο ότι δεν έχουν στείλει επαρκή αριθμό εμβολίων κατά του Covid   στους τουρκοκύπριους  και προανήγγειλε την αποστολή άλλων  20000 εμβολίων από την Τουρκία άμεσα.

Από την πλευρά του ο Ε.Σανέρ δήλωσε ότι  το ψευδοκράτος έχει «την μητέρα πατρίδα του» την Τουρκία που θα το βοηθήσει οικονομικά και τόνισε ότι   βασικός τους στόχος είναι τα “δύο ισότιμα, κυρίαρχα κράτη” και πως σε αυτό το θέμα, οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πενταμερής σύνοδος για το Κυπριακό έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας και αυτό θα αποτελέσει επιδίωξη Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα δεν θέλουν την εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, γιατί έτσι δεν θα μπορούν να “φορτώσουν” την αποτυχία στην πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας.