Η Τουρκία δέχεται τους όρους της Αιγύπτου: ”Θα αποσύρουμε στρατό & μισθοφόρους από την Λιβύη”

Κάνουν τα πάντα οι Τούρκοι για να τα βρουν με την Αίγυπτο. Το Κάιρο όμως μέχρι τώρα είναι ανένδοτο και θέτει όρους και προϋποθέσεις.

Όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα την Παρασκευή, το Κάιρο ανέστειλε τις συνομιλίες για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Άγκυρα. Η διαφωνία μεταξύ Καίρου και Άγκυρας, βασίζεται στην μη ταχεία εφαρμογή μέτρων κατά της  ”Μουσουλμανικής Αδελφότητας”. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το Κάιρο ανέστειλε τις επαφές με την Άγκυρα, έως ότου να εφαρμοστούν γρήγορα οι αιγυπτιακές απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι η επιβράδυνση της Τουρκίας στην απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη προκάλεσε την επίσης αναστολή των συναντήσεων με την Αίγυπτο. 

Τα νέα δεδομένα

Σήμερα το Al Arabiya επανέρχεται με νέες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ”πίσω”.

Όπως καταλαβαίνουμε, εάν η Τουρκία κάνει μία τέτοια κίνηση, αυτομάτως η εικόνα του Ερντογάν ως προστάτης των απανταχού ισλαμιστών, θα κατέρρεε μέσα σε μία στιγμή. Είναι κατανοητό ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα εγκατέλειπε όλες τις ονειρώξεις για γεωπολιτική επέκταση, αφού μαζί με τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας η Αίγυπτος απαιτούσε και την παράδοση ισλαμιστών που πολέμησαν στην Συρία, στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων!

Το δημοσίευμα

Η Άγκυρα πριν λίγες ώρες έστειλε επιστολή στο Κάιρο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για έναν οδικό χάρτη, με σκοπό την ομαλοποίηση των σχέσεών τους και τονίζοντας την πρόθεσή της να εφαρμόσει τους αιγυπτιακούς όρους.”

”Οι πληροφορίες πρόσθεσαν, ότι η εφαρμογή των αιγυπτιακών απαιτήσεων θα πραγματοποιηθεί εντός 5 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα πραγματοποιείται μηνιαία αναθεώρηση των όρων των συμφωνιών. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η τουρκική επιστολή, περιλαμβάνει τον σεβασμό της αιγυπτιακής κυριαρχίας και τη φιλοδοξία για τη δημιουργία ειρηνικών σχέσεων με την Αίγυπτο, αλλά και με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.”

Η Άγκυρα ενημέρωσε επίσης το Κάιρο, για ένα χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των τουρκικών ενόπλων ομάδων από την Λιβύη”!

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης τη διακοπή της αποστολής ελαφρών και βαρέων όπλων στην Λιβύη, με την ρήτρα αυτή να επανεξετάζεται περιοδικά από τις δυνάμεις ασφαλείας και στις δύο χώρες. Η Τουρκία επίσης θα ανακοινώσει την παύση της χρηματοδοτικής στήριξης στους μισθοφόρους στην Λιβύη και τη σύσταση επιτροπής ασφαλείας στρατιωτικών αξιωματούχων, για την αναθεώρηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την προηγούμενη κυβέρνηση GNA.”

”Όσον αφορά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι από τους ηγέτες της ομάδας έχουν υπογράψει γραπτές δηλώσεις, που περιλαμβάνουν αναστολή και παύση πολιτικών δραστηριοτήτων τους στην τουρκική επικράτεια”, αναφέρει το Al Arabiya.

Αυτά περιλαμβάνει η τουρκική επιστολή. Εάν τελικά ισχύει και την εγκρίνει η Αίγυπτος, τότε η Τουρκία θα φύγει από την Λιβύη, με την Άγκυρα να χάνει αυτή την χώρα, αλλά να κερδίζει χρόνο σε σχέση με την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο και το Ισραήλ, είναι μαζί με την Ελλάδα, οι μεγάλοι αντίπαλοι της Τουρκίας στην περιοχή!

Ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι, γράφει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στο Πενταπόσταγμα.