Η Ρωσία παρουσιάζει για πρώτη φορά το κορυφαίο διαστημικό όπλο

Είναι σίγουρα λίγα πράγματα γνωστά, για το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων στο διάστημα. Ένας από τους φόβους τους, είναι η εξολόθρευση των πολύτιμων δορυφόρους τους.

Ο επίσημος τηλεοπτικός σταθμός του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, TV Zvezda , έδωσε στην δημοσιότητα μια πρώτη εικόνα στον κόσμο, του Shchit-2, ή τουλάχιστον ένα ομοίωμα. Αυτό είναι ένα διαστημικό όπλο, που μοιάζει με πυραύλους της Σοβιετικής εποχής, που είχαν ως κύριο στόχο την προστασία των στρατιωτικών διαστημικών σταθμών Almaz, από εισερχόμενες απειλές. Το Shchit-2 ήταν ένα έργο παρακολούθησης του συστήματος αυτοάμυνας Shchit-1, το οποίο περιείχε ένα πυροβόλο 23 mm και είναι το μόνο όπλο που πυροδότησε στο διάστημα.

Η NPO Mashinostroyenia, είναι μια ρωσική κρατική εταιρεία διαστημικής ανάπτυξης, η οποία εξελίχθηκε από μια σοβιετική οντότητα, γνωστή απλώς ως OKB-52, η οποία ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη των διαστημικών σταθμών Almaz.

Το πρόγραμμα Almaz, ήταν μια μυστική προσπάθεια ανάπτυξης στρατιωτικών διαστημικών σταθμών, κυρίως εξοπλισμένων για τη διεξαγωγή αποστολών πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης, στο πλαίσιο του έργου μη στρατιωτικού διαστημικού σταθμού Saylut.

Οι Σοβιετικοί είχαν προγραμματίσει, να οπλίσουν τους σταθμούς Almaz από την αρχή, φοβούμενοι επιθέσεις από αμερικανικά αντι-δορυφορικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μικρών, αλλά εξαιρετικά ευέλικτων «δολοφόνων δορυφόρων» και πιο παραδοσιακών αναχαιτιστών.

Όσον αφορά το ίδιο το όπλο, ο Leonard Smirichevsky, ο σημερινός επικεφαλής της NPO Mashinostroyenia, περιέγραψε στον δημοσιογράφο της TV Zvezda, ότι έχει τέσσερα κύρια στοιχεία. Η βάση του συστήματος είναι ένας πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου, ο οποίος στη συνέχεια, συνδέεται με ένα σύστημα σταθεροποίησης περιστροφής που αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο τροχό με πτερύγια τύπου λεπίδας.

Μέχρι στιγμής, το τμήμα πρόωσης-κεφαλής είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος. Εξωτερικά, έχει αυτό που φαίνεται να είναι μια κυκλική σειρά μικρών φορτίων, όπως χειροβομβίδα, που θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα σύννεφο θραύσματος, που θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για άλλα αντικείμενα στο κενό του χώρου.

“Όταν ο πύραυλος φτάσει στην εγγύτητα του στόχου, σύμφωνα με το ραντάρ καθοδήγησής του, ολόκληρο το όχημα θα εκραγεί και οι μικροί συμπαγείς θάλαμοι, θα εκτοξεύονται κάτω από τη δική τους προωστική δύναμη προς κάθε κατεύθυνση, ενεργώντας ως θραύσματα.”

Αυτό που συνέβη στο Shchit-2, μετά το τέλος του προγράμματος Almaz το 1978, είναι εντελώς άγνωστο. Δεν είναι επίσης σαφές, γιατί οι Ρώσοι αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν το σύστημα τώρα.

Αυτό έρχεται εν μέσω ανανεωμένης συζήτησης, σχετικά με τα δορυφορικά όπλα σε τροχιά, συμπεριλαμβανομένων των αναχαιτιστών και των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων , καθώς και των εξολοθρευτών δορυφόρων, και της ανάπτυξης αυτών των συστημάτων, τόσο στη Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων χωρών. Πέρυσι, ο Αρχηγός Διαστημικών Επιχειρήσεων Στρατηγός Τζον «Τζέι» Ρέιμοντ, ανώτερος αξιωματικός της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης, κατηγόρησε δημόσια τη ρωσική κυβέρνηση ότι διεξήγαγε μια δοκιμή όπλων κατά των δορυφόρων σε τροχιά, όπου ένας από τους πολύ ευέλικτους και μικρούς δορυφόρους, πυροδότησε ένα μη καθορισμένο βλήμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία ότι αυτοί οι τροχιακοί δορυφόροι «επιθεωρητές», φαινομενικά σχεδιασμένοι να ελέγχουν άλλους ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα, θα μπορούσε να έχουν επιθετική ικανότητα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι το βλήμα που εκτοξεύτηκε από αυτόν τον ρωσικό δορυφόρο, σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το όπλο Shchit-2, ένα σχέδιο που είναι τώρα περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει σίγουρα τη δυνητικά σημαντική βάση γνώσεων στη Ρωσία, σχετικά με την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, που έχει η ρωσική κυβέρνηση για να αποκαλύψει δημοσίως το σχέδιο Shchit-2, και ανεξάρτητα από το ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των αντι-δορυφορικών όπλων σε τροχιά στη Ρωσία, είναι απολύτως συναρπαστικό να έχουμε για πρώτη φορά μια εικόνα του.

pentapostagma.gr