Η Ρωσία έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία από σήμερα – Ακολουθεί το φυσικό αέριο

Η Ρωσία έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.

Αυτό δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Mόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να πιστεύουν οι Φινλανδοί. Από χτες δήλωναν πως από την Ρωσία παίρνουν το 10% της συνολικής ηλεκτροδότησής τους.

Άμα δεν ήθελαν να έχουν εξάρτηση από την Ρωσία γιατί το αγόραζαν; Προφανώς, γιατί ήταν φθηνό.

Τώρα θα πρέπει να το αντικαταστήσουν με ακριβότερο. Τι σημαίνει ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα; Σημαίνει ακριβότερα προϊόντα και ακριβότερες υπηρεσίες.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε ρεπορτάζ φινλανδικής εφημερίδας, το οποίο μετέδωσε ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία από την Παρασκευή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις και πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Αυτή την φορά οι Ρώσοι είναι όντως οργισμένοι και το εννοούν. Δεν θα αφήσουν να περάσει έτσι αυτό που τους έκαναν οι Φινλανδοί και έχουν τρόπο για να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στην Φινλανδία.

Ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων. Και δεν χρειάζεται μία κανομική πυρηνική επίθεση. Μία πυρηνική έκρηξη στην ατμόσφαιρα που θα προκαλέσει έναν

EMP μπορεί να στείλει την Φινλανδία δύο αιώνες πίσω στην εποχή των… Amish με κάρα και άλογα.