Η Πολωνία απαιτεί επίσημα αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στη 1 μ.μ., η Πολωνία παρουσίασε έκθεση σχετικά με την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη χώρα από τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις αποζημιώσεις. Περιγράφει λεπτομερώς τις αξιώσεις αποζημίωσης που προβάλλει η πολωνική Εθνική Συντηρητική Κυβέρνηση (PiS) έναντι της Γερμανίας. Είναι το αποτέλεσμα των εργασιών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που συγκλήθηκε το 2017.

Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που της προκάλεσε η Γερμανία σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότυ (1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο Κατσίνσκι.

Η Ημέρα Υποβολής έχει μεγάλη συμβολική σημασία: η γερμανική εισβολή στην Πολωνία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Αυτή ήταν η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – άλλες εκτιμήσεις φτάνουν τα 80 εκατομμύρια. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Πολωνία πέθαναν έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι πολωνικές εκτιμήσεις, με βάση την απογραφή του 1946 συν τους τόκους, ανεβάζουν τη ζημιά στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ – γράφει η Tagesspiegel.

Η τοποθεσία της έκθεσης είναι επίσης συμβολική: το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας θεωρείται σύμβολο της πόλης, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα ανοικοδομήθηκε. Αυτό, παρεμπιπτόντως, απαιτείται επίσης να πληρωθεί.