Η Ουκρανία περνά στην αντεπίθεση: Το Κίεβο παίρνει πίσω εδάφη που προσάρτησε ο Πούτιν

Σε δύο μέτωπα, στον νότο και στα ανατολικά, προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που κατείχε η Ρωσία σχεδόν από την αρχή του πολέμου.

Αυτό που εκπλήσσει τους δυτικούς παρατηρητές είναι η ταχύτητα με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν, σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο.

Κομβικής σημασίας για την Ουκρανία είναι η ανακατάληψη της Χερσώνας και της επαρχίας της στη νότια Ουκρανία.

Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας και για τους δύο εμπόλεμους για διαφορετικούς λόφους. Αν επιστρέψει στην Ουκρανία, θα έχει υπό τον έλεγχο μια εύφορη περιοχή δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Θα έχει βάλει όμως και την Κριμαία -όπου υπάρχουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ακόμη περισσότερο εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

Η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας όπως ήταν τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου

Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλαση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας αμύνονται.

Στον νότο, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην Χερσώνα, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι Ουκρανοί το έχουν πλέον ανακαταλάβει.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Aμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναγνώρισε ότι «διαθέτοντας υπέρτερες δυνάμεις τεθωρακισμένων, ο εχθρός κατάφερε να εισχωρήσει σε βάθος, διασπώντας την αμυντική μας γραμμή», στη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Το μέτωπο στην περιοχή της Χερσώνας, στον νότο. Οι Ουκρανοί έχουν κινηθεί πλέον πολύ κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κινήθηκαν επίσης προς το Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τη Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες απελευθέρωσαν σχεδόν όλη την επαρχία του Χαρκόβου, μια εντυπωσιακή πρόοδος με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες η Ρωσία έχασε όσα εδάφη είχε κερδίσει τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η διμέτωπη προέλαση των Ουκρανών δημιουργεί περισσότερους πονοκεφάλους στη Ρωσία από όσους μπορεί να αντιμετωπίσει, σχολιάζει ανώνυμα στη Washington Post δυτικός αξιωματούχος. Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες υποχωρούν από τη μία περιοχή μετά στην άλλη στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν να παγιδευτούν.

Υπάρχει όμως και μια τρόπον τινά ψυχολογική ήττα που υφίστανται οι Ρώσοι, πέρα από αυτή στο πεδίο της μάχης. Τα εδάφη που ανακαταλαμβάνουν οι Ουκρανοί είναι αυτά που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε προσαρτήσει στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς η Ρωσία δεν δείχνει να ετοιμάζει κάποια αντεπίθεση επί του μετώπου, η απώλεια είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο Πούτιν.

Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νέοι απελευθερωμένοι οικισμοί σε αρκετές περιοχές». Κατά την χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε μεν ότι «οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες για την πρόοδο των αντεπιθέσεων της Ουκρανίας είναι ελάχιστες και οι δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις πρώτες γραμμές. Μαθαίνουμε πάντως εμμέσως λεπτομέρειες από τα κοινωνικά δίκτυα (όπως το Telegram) και όσα αναφέρουν οι Ρώσοι – και αυτά εδώ και εβδομάδες δεν είναι θετικά για τη Ρωσία.