Η κρίση στοιχειώνει την Κορέα καθώς αντιμετωπίζει την πιστωτική κατάρρευση

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις του παρελθόντος στοιχειώνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Νότιας Κορέας, καθώς σπεύδουν να στηρίξουν μια τοπική πιστωτική αγορά, η οποία από μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο, βρέθηκε γρήγορα στο χείλος του γκρεμού, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις του πενταετούς εταιρικού χρέους της Κορέας με την υψηλότερη διαβάθμιση αυξήθηκαν κατά 157 μονάδες βάσης τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, η χειρότερη τέτοια έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη ήταν η εκτίναξη των αποδόσεων σε υψηλό 13 ετών των τοπικών εμπορικών τίτλων, τους οποίους χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αντλήσουν κεφάλαια για βραχυπρόθεσμες πληρωμές όπως η μισθοδοσία.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού στην εν λόγω βασική αγορά χρήματος εντάθηκε μετά από μια αθέτηση πληρωμών-σοκ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο κατασκευαστής του θεματικού πάρκου Legoland Korea στην επαρχία Gangwon στα βορειοανατολικά της Σεούλ δεν πλήρωσε ένα είδος εμπορικού τίτλου που αναδιαρθρώνει δάνεια. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του κατασκευαστή είναι η Gangwon, υπογραμμίζοντας τους φόβους ότι στη νέα παγκόσμια εποχή της ανόδου των επιτοκίων, ακόμη και οι δανειολήπτες με κρατική στήριξη είναι ευάλωτοι.

Το είδος της χρηματοοικονομικής μηχανικής που εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται project finance asset-backed commercial paper, ή PF-ABCP όπως το συντομογραφεί ο κορεατικός Τύπος. Είναι μια βασική πηγή χρηματοδότησης για τον ευρύτερο τομέα των ακινήτων.

Ο κλάδος των ακινήτων, όπως και σε πολλές χώρες, πιέζεται ήδη από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, ενισχύοντας τους φόβους ότι τα δάνεια που συνδέονται με κατασκευαστικά έργα που στηρίζουν τα PF-ABCP θα μπορούσαν να αρχίσουν να ξινίζουν πιο μπροστά. Διακυβεύονται πολλά, με τουλάχιστον 23,6 τρισεκατομμύρια γουόν (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τέτοιων μέσων που υποστηρίζονται από μεσίτες ή κατασκευαστές να ωριμάζουν μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την NICE Investors Service.

Οι αρχές έχουν αναλάβει δράση για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν την αναταραχή εν τη γενέσει της.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 50 τρισεκατομμυρίων γουόν για τις πιστωτικές αγορές το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Η Τράπεζα της Κορέας διευρύνει το φάσμα των ομολόγων που θα δέχεται ως εγγύηση. Και η τραπεζική ρυθμιστική αρχή δήλωσε την Παρασκευή ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να καταβάλλουν 3 τρισεκατομμύρια γουόν σε ένα ταμείο για τη σταθεροποίηση των πιστωτικών αγορών.

Ο καταιγισμός μέτρων συνέβαλε στη μείωση των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων αναφοράς υψηλής διαβάθμισης κατά 32 μονάδες βάσης για την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, στο 5,41%. Αλλά δεδομένης της πρόσφατης ανόδου, αυτό εξακολουθεί να είναι μόλις το χαμηλότερο από τις 18 Οκτωβρίου.

Και ακόμη και μετά από αυτό, η αγορά χρέους σε τοπικό νόμισμα της Κορέας φαίνεται ασταθής σε σύγκριση με τις ομοειδείς της Ασίας. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων κορυφαίας διαβάθμισης στην Κίνα υποχώρησαν πρόσφατα κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, παρά την πρωτοφανή κρίση χρέους ακινήτων, χάρη στη χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας. Ακόμη και στην Ινδονησία, όπου τα επιτόκια έχουν αυξηθεί πρόσφατα, οι συγκρίσιμες αποδόσεις έχουν αυξηθεί λιγότερο απότομα, με αύξηση 49 μονάδων βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα απόλυτα επίπεδα αποδόσεων στην Κορέα μπορεί να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες και οι πωλήσεις σε ορισμένες άλλες αγορές ομολόγων σε δολάρια παγκοσμίως ήταν ακόμη πιο απότομες πρόσφατα.

Αλλά στην Κορέα υπάρχει πρόσθετος επείγων χαρακτήρας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιδράσουν γρήγορα, επειδή οι μνήμες παραμένουν νωπές από μια σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές ζημιές και πυροδότησαν πολιτικές αναταραχές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για παράδειγμα, η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κορέας ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει τη διάσωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κρίση αυτή οδήγησε σε ένα ντόμινο πτωχεύσεων κατά την περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις και πολιτικό χάος – οι πολιτικοί του κόμματος της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να αναφέρουν τα γεγονότα όταν κατηγορούν τους κατεστημένους ότι δεν κάνουν αρκετά.

Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ ηγήθηκε μιας σπάνιας “έκτακτης οικονομικής” συνεδρίασης που μεταδόθηκε ζωντανά την Πέμπτη και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση είναι εξίσου ανίκανη με το 1997.

“Οι προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για την κρίση του 1997 ωθούν σε έκτακτες συνεδριάσεις και μέτρα”, δήλωσε ο Χονγκ Σουνγκ Γκουκ, νομοθέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης. “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα και να στηρίζουν την εμπιστοσύνη πριν ηρεμήσει το κλίμα μετά από λίγο”.

Ορισμένοι αναφέρουν επίσης την ομοιότητα μεταξύ της τρέχουσας πιστωτικής κρίσης και των γεγονότων του 2011: μια σειρά από μη τραπεζικά καταθετικά ιδρύματα που ονομάζονται “ταμιευτήρια” είδαν τα δάνειά τους για κατασκευαστικά έργα να μην εξυπηρετούνται όταν η αγορά ακινήτων κατέρρευσε, με αποτέλεσμα περισσότερες από 20 από τις επιχειρήσεις να κλείσουν στο τέλος.

Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί και πάλι πηγή ανησυχίας, καθώς το παγκόσμιο κύμα αύξησης των επιτοκίων επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία των ακινήτων. Η Τράπεζα της Κορέας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Οκτώβριο, επιδιώκοντας να συμβαδίσει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και να αποτρέψει την περαιτέρω υποτίμηση του γουόν που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εξισορρόπηση καθώς καταπολεμούν τις διαταραχές της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν στα όπλα τους στην προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό – μια ένταση που εμφανίζεται σε πολλές χώρες τώρα.

Οι κορεατικές αρχές μπορούν, τουλάχιστον, να παρηγορηθούν από τις ενδείξεις ότι οι τοπικές αγορές έχουν γίνει πιο ανθεκτικές σε σύγκριση με τις περιόδους κρίσης στο παρελθόν.

Η χώρα έχει συσσωρεύσει ένα από τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο και λειτουργεί ένα ευέλικτο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων, δήλωσε ο Krishna Srinivasan, διευθυντής Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης μετά τη χρεοκοπία της κατασκευάστριας εταιρείας Legoland ήταν “προληπτική”, δήλωσε στη Σεούλ. “Δεν θέλεις να υπάρξει κάποιου είδους μετάδοση από ένα γεγονός σε ένα ευρύτερο πράγμα”.

“Μέχρι στιγμής ανακυκλώνουμε απλώς τα μέτρα που ελήφθησαν στην αρχή της πανδημίας”, δήλωσε ο Kim Sang-man, αναλυτής της Hana Securities Co. “Εάν οι πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να μην ηρεμούν, είναι βέβαιο ότι θα δούμε περισσότερες αντιδράσεις”.