Στην απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προχώρησε η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, προτείνοντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους, εξέλιξη η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

«Η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού χρέους», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυσή της για το ιταλικό χρέος.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για υψηλό ρίσκο μη συμμόρφωσης του ιταλικού προϋπολογισμού με τους κανονισμούς.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Valdis Dombrovskis χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και δικαιολογημένη την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την ιταλική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού και θα συζητήσει το θέμα με τον Juncker το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ο Matteo Salvini δήλωσε ότι θα υπάρξει ένας πολιτισμένος διάλογος με τις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει.

Loading...