Η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την Κρήτη: Οι οκτώ περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα (φώτο)

Κρήτη

Η κακοκαιρία που «σφυροκόπησε» νωρίτερα σήμερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είχε κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Στο μεταξύ, μήνυμα 112 έχει σταλεί στους κατοίκους αρκετών περιοχών για την αποφυγή των μετακινήσεων.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του στην Αγία Πελαγία ενώ μια γυναίκα παραμένει αγνοούμενη.

Προβλήματα παρουσιάζονται, τις τελευταίες ώρες, στην ανατολική Κρήτη.

Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.

Ο χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού

Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.

 

Το γράφημα παρουσιάζει την κατανομή του ύψους βροχής στην Κρήτη και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται στην Κρήτη μέχρι τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15/10:

Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η πύκνωση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας

και η περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων αλγορίθμων που θα βασίζονται στις καταγραφές των μετρητικών συστημάτων και θα προειδοποιούν κατάλληλα για την ένταση των καιρικών φαινομένων.