Η «Γιορτή στα Σπίτια» του Σταμάτη Κραουνάκη συνεχίζει να μας αγγίζει

Βιώνοντας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο πρωτοφανείς συνθήκες, που μόνο η επιστημονική φαντασία ήταν μέχρι πρότινος σε θέση να καταγράψει καλλιτεχνικά, και κάνοντας ένα φλας μπακ στα πολιτιστικά δρώμενα του 2020, βλέπουμε την παρουσία του Σταμάτη Κραουνάκη να είναι η πλέον ευδιάκριτη. Πολύ απλά, ο Σταμάτης έχει μια σχεδόν καθημερινή παρουσία και παρέμβαση στα πράγματα – κι αυτό ίσως να ενοχλεί κάποιους. Αναπόφευκτο! Όμως, όταν πρέπει να επικεντρωθούμε στο καλλιτεχνικό έργο – γιατί αυτό είναι που ή θα μείνει ή θα εξαφανιστεί κάτω από τη σκόνη του χρόνου – ο Κραουνάκης φρόντισε από πολύ νωρίς να μετατρέψει τις δυσμενείς συνθήκες σε φως και, κάπου στη μέση της διαδρομής, να μας δώσει μια σειρά από ωραία, λαϊκά κατά βάσιν, άσματα ώστε να έχουμε ένα επαρκώς στέρεο στήριγμα για τη «Γιορτή στα σπίτια» που μας καλεί.

Δεκατέσσερα τραγούδια που συνιστούν μια πραγματική γιορτή, βγαλμένη μεν μέσα από ένα ζοφερό περιβάλλον αλλά που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην πίκρα να μας κυριεύσει. Μαζί με την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Κώστα Μπουγιώτη, τον Χρήστο Γεροντίδη, τον Σάκη Καραθανάση, ο Σταμάτης Κραουνάκης μας δίνει αισθήματα που τραγουδιούνται πραγματικά – όπως παλιά και όπως συνηθιζόταν πάντα σε όποια Γιορτή στα Σπίτια.

Φυσικά, η ζωή συνεχίζεται. Απρόβλεπτη αλλά και με θετικές εικόνες και feeling. Και με τραγούδια που θα δουν το φως στη συνέχεια. Δυνατά και αγαπησιάρικα – όπως έγινε με τη «Γιορτή στα Σπίτια» που σφράγισε τη χρονιά που πέρασε και που συνεχίζει να μας αγγίζει βαθιά.

athinorama.gr