Η Γερμανία «απομονώνεται» λέει ο Μακρόν

Καμπανάκι χτύπησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την σχέση ΕΕ και Γερμανίας για τους τρόπους μείωσης του κόστους της ενέργειας

Ο κ.Μακρόν τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία “απομονώνεται” και έδειξε έτοιμος να συνεργαστεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

“Πιστεύω ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη (η Γερμανία) να απομονώνεται”, δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί στην κρίση που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μακρόν και Σολτς επρόκειτο να συνομιλήσουν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις “διαφορές” μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Θα έλεγα ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία σε ό,τι με αφορά. Είμαι πάνω από πέντε χρόνια εδώ για να προσπαθώ να προτείνω να προχωρήσουμε μπροστά, να οικοδομήσουμε την ενότητα”, τόνισε.

“Πιστεύω ότι δεν είναι καλό μια χώρα να απομονώνεται”, επανέλαβε ο Μακρόν. “Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρχει ευρωπαϊκή ενότητα και η Γερμανία να αποτελεί μέρος αυτής”, τόνισε. “Εύχομαι πράγματι να μπορέσουμε να βρούμε αυτούς τους τρόπους σύγκλισης”.

Σολτς: Να βρούμε τρόπους να κατεβάσουμε τις τιμές για όλη την Ευρώπη

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε αρχικά πως «τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη». Σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας και την κριτική που δέχεται αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές σημείωσε οτι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF. To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση».

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».

Μισέλ: Να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί

Τη σημασία του να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «οι προτάσεις είναι στο τραπέζι Τα συμπεράσματα έχουν μια καλή ισορροπία για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα.

Πιθανόν να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό σήμερα ή αύριο να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί για έναν θετικό αντίκτυπο. Είναι θεμελιώδες για να νοικοκυριά μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις στην ΕΕ».

Ρούτε: Η Ολλανδία δεν είναι κατά του πλαφόν

Η Ολλανδία δεν είναι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε κατά του πλαφόν, απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί» και πρόσθεσε ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν να οδηγήσει σε πτώση του κόστους ενώ η ροή του αερίου θα συνεχιστεί.

«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο ότι οι 15 χώρες μέλη (που τάσσονται υπέρ του πλαφόν) είναι βέβαιες για αυτό, αλλά θέλω να είμαι απολύτως βέβαιος», κατέληξε.