Η “φτώχεια χτύπησε” την πόρτα της Ευρωζώνης! Έρχεται βαθιά ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας

Η Γερμανία η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση οικονομικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέγραψε αυτόν τον μήνα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2020. Ειδικά τα εργοστάσια, πλήττονται σκληρά από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι αλυσίδες εφοδιασμού, που ανέκαμψαν από την πανδημία, πλήττονται τώρα από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Τα στοιχεία δείχνουν δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την S&P Global,όπως αναφέρει το Reuters. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) στη ζώνη του ευρώ, που μετρά τη δραστηριότητα στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 48,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση έως και 47,5 μονάδες. Τα στοιχεία αυτού του μήνα αντιπροσωπεύουν το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη που αξιολογεί τη γενική οικονομική κατάσταση τον Νοέμβριο του 2020.

Ένας δείκτης PMI πάνω από 50 μονάδες δείχνει μια επέκταση της οικονομίας και κάτω από την τιμή των 50 μονάδων ο δείκτης αντανακλά σε συρρίκνωση της οικονομίας. “Τα προκαταρκτικά στοιχεία PMI αποδεικνύουν περαιτέρω ότι η ευρωζώνη διολισθαίνει σιγά σιγά σε μια βαθιά ύφεση, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβλήματα της Γερμανίας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Γαλλίας”, όπως αναφέρει η Capital Economics. Λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο.

Επίσης, η Γαλλία, η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επηρεάζεται από φόβους για υψηλό πληθωρισμό και η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 9,9% τον Σεπτέμβριο – πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σύμφωνα με αναλυτές, έως τον Μάρτιο του 2023, το επιτόκιο των καταθέσεων της ΕΚΤ θα έφτανε το 2,5%, πολύ πάνω από το επίπεδο του 1,5% που προέβλεπε προηγούμενη έρευνα. Αυτή η αύξηση περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου και άλλες 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης PMI στον τομέα των υπηρεσιών, που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 48,2 μονάδες, από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Ο δείκτης που μετρά τη δραστηριότητα στον κλάδο υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 46,6 μονάδες, από 48,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.