Η FedEx «τρόμαξε» τη Wall Street – Πιέσεις υπό το φόβο της ύφεσης

Αναλυτές επισήμαναν ότι η πορεία της μετοχής της εταιρείας ταχυμεταφορών, η οποία έκανε βουτιά 21,44%, αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για την «υγεία» της οικονομίας

Υπό πίεση βρέθηκαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, μετά τις προειδοποιήσεις της FedEx για υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα του 2022, επικαλούμενη τη σημαντική επιδείνωση των παγκόσμιων συνθηκών, γεγονός το οποίος προκάλεσε έντονη νευρικότητα στους traders.

Μάλιστα, αναλυτές επισήμαναν ότι η πορεία της μετοχής της εταιρείας ταχυμεταφορών, η οποία έκανε βουτιά 21,44%, αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για την «υγεία» της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές των εταιρειών μεταφορών, θεωρούνται συνήθως ως κορυφαίος δείκτης για την πορεία του χρηματιστηρίου και της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 140 μονάδες ή 0,45% και διολισθαίνει στις 30.821 μονάδες, έχοντας περιορίσει απώλειες οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσαν ακόμα και τις 300 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,72% στις 3.873 μονάδες. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, κατέγραψε πτώση 0,9% στις 11.448 μονάδες.

Η μετοχή της UPS υποχώρησε 4,64%. Πτώση 4,55% σημείωσε η μετοχή της XPO Logistics και η μετοχή της Amazon υποχώρησε 2,10%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε 4,7%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε κατά 3,8% χαμηλότερα. Ο Nasdaq υποχώρησε 6,2%.

Η σημερινή καθοδική κίνηση επέρχεται εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, με ολοένα και περισσότερους αναλυτές να προειδοποιούν για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» των υψηλότερων επιτοκίων, του ιστορικού πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστος.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα εύρος των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης (21/9), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού (8,3% τον Αύγουστο).

Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 4% έως το τέλος του 2022, ενώ θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εντός του 2023, προτού οπισθοχωρήσουν στο 3,6% το 2024.