Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Τατάρ πριν την Ν.Υόρκη – Σενάριο πιθανής ακύρωσης της συνόδου;

Άνω κάτω σχετικά με την προοπτική της υλοποιήσεως της συνόδου στην Νέα Υόρκη λόγω  της αδιάλλακτης στάσης Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

Η Jane Holl Lute ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 +1, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν  ελπίδες για συμφωνία, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά ακόμα και για την υλοποίηση της συνόδου, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Ergün Olgun προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με την ανεπίσημη συνάντηση του ΟΗΕ 5 +1 που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Ο Όλγκαν τόνισε ότι η συνάντηση θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών στην Κύπρο για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για το γνωστό τροπάριο που αναμασά η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή για να επιβάλει το γνωστό σχέδιο της για δύο κοινότητες στην Κύπρο με απώτερο στόχο στο μέλλον την προσάρτηση των Κατεχομένων στην Κύπρο από την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η ανεπίσημη συνάντηση 5 +1 του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου στο τέλος των εντατικών διαβουλεύσεων με τα δύο μέρη και υπογράμμισε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ο Ergün Olgun ανακοίνωσε σχετικά με το θέμα: “ο πρόεδρος Έρσιν Τατάρ, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, έλαβε την εντολή από τον λαό, για την πλήρη υποστήριξη της μητέρας πατρίδας της Τουρκίας, σχετικά με το νέο όραμα και το μοιράστηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και συνεχίζει να το κάνει.

Είναι προφανές ότι το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται για περισσότερο από μισό αιώνα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποδοχή των σημερινών γεγονότων, λόγω της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο κρατών”, κατέληξε ο ίδιος.

Οι Τούρκοι τηρούν μια ύποπτα άκαμπτη στάση για το θέμα αυτό και όλα αυτά οδηγούν ακόμα και σε πιθανή ακύρωση της συνόδου στην Ν.Υόρκη. Όσο ευρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουν οποιαδήποτε λογική μορφή λύσης , και αυτό είναι πλέον κοινό αποδεκτό από όλους.