Η ΕΕ περνά από «κόσκινο» Ελλάδα και Κύπρο για τις υποκλοπές με την χρήση του λογισμικού Pegasu – Το πρόγραμμα συναντήσεων

Επιτροπής PEGA

Στο «μικροσκόπιο» της διερευνητικής αποστολής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Pegasus, θα τεθούν αυτή την εβδομάδα Κύπρος και Ελλάδα, στα πλαίσια των ερευνών για τις υποκλοπές.

Τα μέλη της επιτροπής PEGA θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη (1–2 Νοεμβρίου) στη Λευκωσία προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανή διασύνδεση της Κύπρου με εταιρείες που παρέχουν κατασκοπευτικά λογισμικά κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Η αποστολή της επιτροπής θα φθάσει πρώτα στην Κύπρο, την Τρίτη και θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και τον  νομικό Ηλία Στεφάνου.

Την Τετάρτη η αποστολή της Επιτροπής PEGA θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο, και μετά το πέρας της συνάντησης θα αναχωρήσει για την Βουλή.

Στις 10 το πρωί θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήματα που θα του θέσει η διερευνητική αποστολή.

Ακολούθως, η διερευνητική αποστολή θα συναντήσει την Υφυπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου και μιάμιση ώρα αργότερα (13.00) αναμένεται να προβεί σε διάσκεψη Τύπου.

Η Επιτροπή PEGA θα ταξιδέψει το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα όπου και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Κατά την παραμονής της στην Αθήνα η διερευνητική αποστολή θα συναντηθεί με μέλη της πρώην ερευνητικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και εκπροσώπων της Εισαγγελίας Αθηνών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με Έλληνες δημοσιογράφους που έχουν καλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς και με άτομα που έχουν καταγγείλει παρακολούθηση,

όπως τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη και άλλους σχετικά με τις υποκλοπές.