Η αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Η Τουρκία απάντησε ότι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την Τουρκία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν «ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρότητας προς την Τουρκία».

Με διαρροές από την τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του οργανισμού στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μια αποδόμησε την τουρκική προκλητική ρητορική βάζοντας τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» και αφετέρου έτεινε χείρα φιλιάς στον τουρκικό λάο και με ανάρτηση στα τουρκικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δυστυχώς η ομιλία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και της επιθετικής ρητορικής κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή (σ.σ. ανατολική Μεσόγειο) εκτιμάται διεθνώς από την παγκόσμια κοινότητα», σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα star.com.tr.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Ρωσία, μετά τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι δείγμα διπρόσωπης στάσης να κατηγορείς την Τουρκία ότι δεν επιβάλει κυρώσεις ενώ η Ελλάδα τις παρακάμπει με την πρακτική της μεταφοράς πετρελαίου από τάνκερ σε τάνκερ» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.

Δηλώνοντας, ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ελλάδας, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι προπαγάνδα και ότι η Τουρκία ενθαρρύνει την Ελλάδα, αντίθετα, σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με αύξηση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από την 1η Ιουνίου 1995, η τουρκική αντιπροσωπεία είπε ότι η Ελλάδα αύξησε αυτή την απειλή οπλίζοντας τα νησιά στα ανατολικά του Αιγαίου.

”Η τρέχουσα αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις διμερείς μας σχέσεις είναι δυστυχώς συνειδητή επιλογή της Ελλάδας. Σχεδόν καθημερινά επιλέγουν προκλητικές ενέργειες και κλιμακούμενη ρητορική έναντι της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι η ελληνική πλευρά που παγώνει τις διμερείς συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ”.

Σημειώνοντας ότι η «ταπεινωτική και απειλητική για τη ζωή» στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, η αντιπροσωπεία είπε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις ευθύνες της στο Αιγαίο και να βάλει τέλος σε τις «απάνθρωπες» πρακτικές της κατά των μεταναστών.

Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα ισότητας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.