HSBC: Αυτοί είναι οι χώρες για να ζει και να σταδιοδρομήσει κάποιος

HSBC: Αυτοί είναι οι χώρες για να ζει και να σταδιοδρομήσει κάποιος

Την ετήσια έρευνα της, Expat Explorer με την οποία καταγράφονται οι καλύτεροι προορισμοί για να ζει και να εργάζεται κανείς, δημοσιοποίησε η HSBC. Σύμφωνα με αυτή κορυφαίος προορισμός αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη, ενώ τα οικονομικά κέντρα των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποτελούν τους καλύτερους προορισμούς για να εξελίξει κάποιος την καριέρα του.

Για την Ελλάδα βέβαια ούτε λόγος, αφού απουσιάζει απ’ τη λίστα των 31 χωρών που εξετάζονται στην έρευνα. Εντυπωσιακή είναι η πορεία της Ιρλανδίας η οποία πλασάρεται πλέον στην 18η θέση από την 28η που ήταν ένα χρόνο πριν.

Expat Explore

Σύμφωνα με την 11η ετήσια έρευνα ο μέσος άνθρωπος, που βρίσκει εργασία εκτός της χώρας διαμονής του, προσθέτει 21.000 δολάρια ΗΠΑ στο ετήσιο εισόδημά του – ποσό που επαρκεί για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή για να εξοφλήσει το διπλάσιο ετήσιο κόστος του στεγαστικού του δανείου ή για να καλύψει το ενοίκιο του για δύο χρόνια.

Επίσης η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι γνωρίζουν την αγορά εργασίας κάνουν αναζήτηση ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δεξιότητές τους αξιοποιούνται κατά το μέγιστο δυνατόν, με το 45% να δηλώνει ότι πληρώνεται καλύτερα στο εξωτερικό για την ίδια ακριβώς δουλειά και το 28% να υποστηρίζει ότι μετακόμισε στο εξωτερικό για να πάρει προαγωγή.

Κορυφαίες χώρες για τα δημιουργικά ταλέντα

Η Σουηδία και η Βραζιλία κατατάσσονται ως κορυφαίες για το δημιουργικό περιβάλλον εργασίας που προσφέρουν. Η Σουηδική ‘lagom’ κουλτούρα (μεταφράζεται «όσο ακριβώς είναι απαραίτητο») ενθαρρύνει μια χαλαρή εργασιακή δομή χωρίς ιεραρχία, την οποία τα εκπατρισμένα στελέχη χαρακτηρίζουν ως την πιο συνεργατική και τεχνολογικά προηγμένη παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στη Βραζιλία δεν θα βρεθούν στη θέση να τρώνε ένα σάντουιτς στο γραφείο- τα μεγάλης διάρκειας γεύματα εκτός γραφείου με πελάτες και συναδέλφους είναι ο κανόνας. Πέρα από το γεγονός ότι η Βραζιλία παρέχει ένα από τα πιο «δημιουργικά» περιβάλλοντα εργασίας στην περιοχή, τα στελέχη που εργάζονται εκεί ισχυρίζονται ότι η χώρα προσφέρει από τα πιο ευχάριστα εργασιακά περιβάλλοντα που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση.

Καλύτεροι προορισμοί για εξέλιξη καριέρας

Δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ψηφίστηκαν ως οι καλύτεροι προορισμοί ώστε να εξελίξει κάποιος την καριέρα του. Τα εκπατρισμένα στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Εν τω μεταξύ, η προσφορά ενός γενναιόδωρου μισθού ύψους, κατά μέσο όρο, 185.119 δολαρίων είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει όσους αποζητούν τα μετρητά. Φαίνεται, όμως, ότι δεν υπάρχει κέρδος χωρίς θυσίες. Ενώ η εργασία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ενισχύσουν τις δεξιότητες των ατόμων που επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό, περισσότερα από τα δύο πέμπτα των ατόμων που δημιουργούν μια νέα ζωή σε αυτές τις χώρες βρίσκουν τους ταχύτατους εργασιακούς ρυθμούς στρεσογόνους.

Ευχάριστα μέρη να ζει κανείς

Περισσότερα από τους μισούς εργαζόμενους (53%) που έχουν μεταναστεύσει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζουν ότι το εργασιακό περιβάλλον τους έκανε πιο ευτυχισμένους – το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Όσοι μετακινούνται σε αυτόν τον εξωτικό ειδυλλιακό προορισμό είναι οι λιγότερο αγχωμένοι και νιώθουν ότι έχουν εκπληρωθεί επαγγελματικά περισσότερο από όλα τα εκπατρισμένα στελέχη παγκοσμίως. Παράλληλα, όσοι έχουν κουραστεί από τις μακρινές αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν για να μεταβούν στην εργασία τους πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν στη Νέα Ζηλανδία ή το Μπαχρέιν – οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό είναι πιθανότερο (60%) να κάνουν λιγότερη ώρα για να μετακινηθούν από και προς το σπίτι τους σε αυτές τις χώρες.

Ο κ. John Goddard, Head of HSBC Expat, σχολίασε: «η ‘γεύση’ της ζωής σε έναν νέο προορισμό μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα για να ξεκλειδώσει κανείς τη δημιουργικότητά του, να βρει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και να δώσει μια νέα κατεύθυνση καριέρας. Όμως, πολλά στελέχη που μετακινούνται στο εξωτερικό τους πρώτους μήνες αγχώνονται διότι δεν είχαν βάλει τα οικονομικά τους σε μια σειρά πριν μετακομίσουν. Παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση στο εξωτερικό συχνά σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεπάγεται και πολυπλοκότητα. Η αναζήτηση υποστήριξης, πριν μετακομίσει κανείς, για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο νέο προορισμό, για την επιλογή του καλύτερου τρόπου να μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό και για το πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τις αποταμιεύσεις του μπορεί να βοηθήσει όσους μετακινούνται να εστιάσουν στην καριέρα τους και να εγκατασταθούν πιο γρήγορα στο νέο τους σπίτι».

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Μarketing της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι όσοι αποφασίζουν να μετακινηθούν γεωγραφικά καταλήγουν σε αυτήν την επιλογή για ποικίλους λόγους, από την αύξηση του ετήσιου εισοδήματός τους έως τις καλύτερες προοπτικές καριέρας και τη βελτιωμένη εργασιακή κουλτούρα. Πάντως, το να διευρύνει κανείς τους επαγγελματικούς του ορίζοντες μετακομίζοντας στο εξωτερικό έχει και τα δυσκολίες, εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα, πολλά στελέχη αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και χρειάζονται βοήθεια με τη διαχείριση των οικονομικών τους. Στην HSBC, χάρη στη διεθνή παρουσία μας, μπορούμε να καλύψουμε τις εξατομικευμένες τραπεζικές ανάγκες των πελατών μας που μετακινούνται γεωγραφικά».

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν ενήλικοι άνω των 18 ετών που μένουν μακριά από την πατρίδα τους. Συμμετείχαν συνολικά 22.318 από 163 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, από το YouGov για λογαριασμό της HSBC Expat. Το ελάχιστο δείγμα ανά χώρα ήταν 100 ερωτώμενοι. Τουλάχιστον 30 ερωτώμενοι απαιτούνταν προκειμένου να συμπεριληφθεί μια χώρα στον πίνακα κατάταξης των χωρών, ο οποίος το 2018 αποτελείται από 31 χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ