Γνωστός ηφαιστειολόγος: Η Νίσυρος είναι ενεργό ηφαίστειο

Για τους κρατήρες και τις ρωγμές στο έδαφος στη Νίσυρο μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει του OPEN TV, ο ηφαιστειολόγος και ερευνητής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Γιώργος Βουγιουκαλάκης, σημειώνοντας πως βρέθηκε με την κρατική Γεωλογική Υπηρεσία στο σημείο την προηγούμενη εβδομάδα και πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το φαινόμενο, καθώς δεν σχετίζεται άμεσα με το ηφαίστειο.

«Το φαινόμενο εκδηλώθηκε πρώτη φορά το 2001, σε μια προσπάθεια του ηφαιστείου να ενεργοποιηθεί ξανά. Η Νίσυρος είναι ενεργό ηφαίστειο και όλα τα ενεργά ηφαίστεια κατά καιρούς προσπαθούν να ενεργοποιηθούν», σημείωσε.

Για μία μεγάλη τρύπα που δημιουργήθηκε στο νησί ο Ηφαιστειολόγος σημείωσε: «Αυτό δημιουργείται γιατί σε όλο τον πυθμένα του κρατήρα της Νισύρου κυκλοφορούν υδροθερμικά ρευστά, τα οποία είναι οξέα. Αυτά διαβρώνουν τα πετρώματα και δημιουργούν μεγάλα κενά – στοές . Κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις μαλακώνει το έδαφος και πέφτει μέσα στις μεγάλες αυτές ροές που έχουν δημιουργηθεί».

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο ηφαιστειολόγος στο OPEN TV: