Γκουστάβο Πογέτ: «Το Euro 2024 είναι ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους»

Γκουστάβο Πογέτ: «Το Euro 2024

«Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους». Λόγια του Γκουστάβο Πογέτ, περιγράφοντας την εμπειρία του στην εθνική Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ισπανική εφημερίδα «el confidencial».

Ο 54χρονος Ουρουγουανός ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, κλήθηκε από τους Ισπανούς να μιλήσει -κυρίως-για τη μεταγραφή του Γάλλου διεθνή μέσου Ολεριέν Τσουαμενί, που έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα από τη Μονακό, αλλά φυσικά η συζήτηση έφτασε και στην εθνική Ελλάδας.

«Η εθνική Ελλάδας είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή στην καριέρα μου. Η Ελλάδα από το 2014 δεν έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρέπει να επιστρέψει, να δώσω χαρά σε εκείνους που με εμπιστεύτηκαν.

Ήξερα το ελληνικό ποδόσφαιρο και μου άρεσε η πρόκληση. Είναι σαν το ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης. Φτάνει αμέσως στα άκρα. Αν κερδίσεις είσαι Θεός και αν χάσεις είναι καταστροφή», είπε ο Πογέτ.

«Όταν είσαι προπονητής εθνικής ομάδας, υπάρχει περισσότερη ανάλυση για να επιλέγεις καλά τους παίκτες από το να κάνεις με τη δουλειά ρουτίνας ενός προπονητή συλλόγου. Στην αρχή κάναμε δύο φιλικά ματς και φάνηκε δύσκολο.

Αλλά τώρα έχουμε ανέβει κατηγορία στο Nations League. Ήμουν υπό μεγάλη πίεση, δεν νομίζω ότι έκανα κάποιο θαύμα, αλλά η άνοδος στο Nations League γιορτάστηκε σαν να ήταν τίτλος.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μας επιτρέπει να ανεβούμε θέσεις στην κατάταξη για να είμαστε καλά στην κλήρωση για το Euro 2024, που είναι ο μεγάλος μας στόχος. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους», πρόσθεσε.

Ο Γκουστάβο Πογέτ μίλησε φυσικά για τον Τσουαμενί. «Είναι ο προπονητής που μπορεί να μιλήσει καλύτερα για το ποιος είναι ο Τσουαμενί. Στοιχημάτισε πάνω του όσο ήταν στον πάγκο της Μπορντό.

Ο Πογέτ έφτασε τον Ιανουάριο του 2018, πήρε μια ομάδα που βρισκόταν σε θέσεις υποβιβασμού και προκρίθηκε στο Europa League.

Κοίταξε τις ακαδημίες και έμεινε έκπληκτος από τη σωματική διάπλαση και τις ιδιότητες του πολύ νεαρού Τσουαμενί», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «El Confidencial».

«Είναι πολύ έξυπνος, με προσωπικότητα. Οι ιδέες του είναι ξεκάθαρες και ξέρει τι θέλει ανά πάσα στιγμή. Είναι από τους ανθρώπους και τους επαγγελματίες που είναι πάντα πρόθυμοι να μάθουν. Είναι πολύ καλό για έναν προπονητή.

Μπορεί να παίξει σε διαφορετικές θέσεις στη μεσαία γραμμή. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η σωματική του διάπλαση. Είναι ψηλός, δυνατός, αμύνεται και επιτίθεται, δίνει ισορροπία.

Είναι μια σπουδαία μεταγραφή για το παρόν και, κυρίως, για το μέλλον. Δεν με εξέπληξε που η Μονακό πλήρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Φαινόταν να έρθει ότι θα είχε εξέλιξη.

Αυτό που με αφήνει ήρεμο είναι ότι έχει προπονητή τον Αντσελότι. Είναι σε καλά χέρια. Στο κέντρο του γηπέδου βρίσκεται ο Κασεμίρο, ένας υπέροχος Κρόος και ένας Μόντριτς που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.

Ο Τσουαμενί πρέπει να έχει την περίοδο προσαρμογής του. Ο Μόντριτς, ο Κρος και ο Κασεμίρο δεν είναι εκεί για πάντα. Το καλύτερο που μπορεί να έχει μια ομάδα είναι ο ανταγωνισμός».